Hlavní obsah

Bém se omluvil kvůli přerozdělení volebních obvodů v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tvrdý střet mezi pražským primátorem Pavlem Bémem a předsedou lidovců Cyrilem Svobodu a komunistickým poslancem Jiřím Dolejšem propukl okolo počtu volebních obvodů v Praze. Bém tvrdil, že se žádné přerozdělování nechystá, ale pak naznačil, že k přerozdělení může dojí. Kvůli tématu se dokonce musel omluvit Cyrilu Svobodovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Prahy Pavel Bém (ODS) se nakonec Cyrilu Svobodovi (KDU-ČSL) omluvil za svůj omyl.

Článek

Bém se musel omluvit kvůli banalitě, vehementně tvrdil, že Svoboda řekl, že ODS chce rozdělit Prahu na sedm volebních obvodů. Svoboda mu pak dokázal, že mluvil o pěti.

Spor však má hlubší kořeny. Čím více je obvodů, tím menší šance mají malé strany.

Bém nejprve říkal: „ODS nepodala návrh na přerozdělení volebních obvodů.“ Dodal jen: „My máme před sebou možnost nebo povinnost určit počet obvodů. My máme obecní volby a Praha je obec.“

Pak ovšem otočil: „V tuto chvíli o žádném takovém návrhu nediskutujeme, ale určitě přijdou a během dvou tří měsíců se určí, jestli to bude jeden, tři, pět, sedm nebo devět. Osobně mi nevadí ani jeden, ani pět obvodů, v roce 2006 byl jeden, byl to nejvíce poměrný systém a ODS vyhrála největším rozdílem. Dodal, že nepřikládá volebnímu inženýrství tak velký význam, v čemž se shodl s Dolejšem.

Ten uvedl, že pro ně jako pro stranu střední velikosti, to není tak důležité, protože nejvíce získali v době, kdy bylo obvodů nejvíce. Ovšem jak Svoboda, tak Dolejš byli jednoznačně pro to, aby Praha byla jedním obvodem.

Bém tvrdí, že o počtu obvodů mluví malé strany, protože nemají program. Z téhož důvodů ho napadají kvůli projektu Opencard nebo smlouvě s Veolií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám