Hlavní obsah

Příprava státní maturity se vrátila o několik let nazpět, tvrdí zelení

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle Strany zelených se po odchodu jejího šéfa Ondřeje Lišky z čela ministerstva školství příprava státní maturity přinejmenším zbrzdila, spíše však vrátila o několik let nazpět.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda zelených Ondřej Liška

Článek

„Mám obavy, aby se za zády paní ministryně (Miroslavy Kopicové, pozn. redakce) nedělo něco, s čím by ona sama nesouhlasila,“ řekl Liška.

Zelení vzhledem k tomu, že na zavedení maturity jsou uvolněny stovky miliónů korun ze státního rozpočtu i prostředky ze strukturálních fondů, apelují zároveň na Kopicovou. „Aby zajistila absolutní transparentnost při výběru dodavatelů na všechny části přípravy maturitní zkoušky, a to včetně dodávky informační infrastruktury do škol. Zveřejňování všech informací o výběrových řízeních by mohlo být dobrým začátkem,“ míní SZ.

Chybí novela zákona

Státní maturity, které se připravují přes deset let, jsou rok před spuštěním. V době, kdy by se měly pilovat ty poslední detaily, se také opět ukazuje, že zkoušky za stamilióny korun nejsou legislativně pokryty. Chybí potřebná novela školského zákona. Generálka maturit má přitom proběhnout už letos.

Přijetí novely zákona plánuje úřad do konce března, zveřejnit vyhlášku chce do konce května 2010. „Jde o stěžejní termíny,“ upozorňuje ministerstvo v dokumentu, který má Právo k dispozici. Loni, před ročním odkladem maturit, byla situace podobná.

O ostatní se mají z velké části postarat firmy. Ministerská organizace Cermat, jež maturity připravuje, uvádí, že navržená architektura logistického zajištění zkoušek sestává z pěti základních tendrů. „Odhadovaný maximální objem nákladů na realizace klíčových veřejných zakázek činí v následujících 5 letech celkem 496 miliónů Kč,“ píše se v dokumentu.

Mimo to je nutno připočítat nemalé náklady na chod Cermat, školení pedagogů, každoroční provozní náklady maturit a další služby.

Učitelé: Je to tunel

Jenže učitelé protestují. Zástupci šesti desítek škol z celé republiky nedávno podepsali petici proti státním maturitám. Označili mnohaletou přípravu jednotných zkoušek za šlendrián a tunel a odmítli se účastnit nových školení na organizaci zkoušek.

„S kolegyněmi a kolegou jsem absolvoval odporné, po stránce jazyka i obsahu, e-learningové studium a nyní jezdíme na neméně podnětné a potřebné semináře pro takzvané hodnotitele ústní a písemné maturitní zkoušky,“ sdělil Právu středoškolský učitel Zdeněk Dvořák.

Dodal, že pokud se zhruba 50 češtinářek a češtinářů z různých středočeských středních škol jednomyslně shodne na tom, že celá státní maturita je v této podobě mírně řečeno nepovedený a nedomyšlený zmetek, pak to snad nepotřebuje komentáře.

Výsledky zkoušek až v polovině června

Jedním z hlavních motivů státní maturity je i její využití vysokými školami v rámci přijímaček. Nicméně maturitní výsledky budou podle dokumentu ministerstva k dispozici až v polovině června, což je pro VŠ pozdě. V té době již mají mnohé VŠ přijímačky za sebou.

Zelení zavedení jednotných zkoušek i nadále podporují, ovšem za podmínky, že jejich úspěšné absolvování se stane za předem daných podmínek právě vstupenkou na vysokou školu.

Podle Lišky by byl ideální stav, kdy by vysoké školy zveřejnily svou představu o obsahu maturitní zkoušky, na jejímž základě se tato stane postačující podmínkou pro vstup na VŠ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám