Hlavní obsah

Z chodníků se sníh neodklízí, lidé se na nich pohybují jen s námahou

Pozor na každý krok! Tak nějak by mohlo znít klíčové pravidlo všech chodců ve velkých městech, kteří se musí už od pátku pohybovat po vesměs od sněhu a sněhové kaše neuklizených chodnících.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco auta více či méně jezdila, několikadenní nápor sněhu vytvořil pro chodce doslova bílé pasti. Před nimi neuklizený chodník, vedle hromady odhrnutého sněhu. Překonat je byl problém.

Tzv. chodníkový zákon, který platí od loňského dubna, ukládá městům a obcím povinnost chodníky ve svém vlastnictví uklízet. Města však nestíhají a podle toho to především ráno na chodnících vypadá.

„Chodníky nejsou protažené, jít ráno do školky, to je jak závod přes překážky, vlastně dítě pořád přenáším, jinak by se do školky nedostalo,“ řekl v pondělí Právu jeden z tatínků, vedoucích, či lépe řečeno nesoucích, v Praze 4 dítě do školky v Hurbanově ulici.

Mluvčí jednotlivých pražských obvodů si sice situaci s úklidem pochvalovali, lidé to však viděli jinak a dostatečně to dávali najevo na bezplatné telefonní lince 800 100 991, kterou kvůli sněhové kalamitě zřídil magistrát.

„Nejvíc telefonátů bylo dopoledne, obraceli se na nás lidé hlavně z Prahy 4, Prahy 11 i v Újezdu to bylo ráno dost špatné. Předáváme jejich podněty městským částem a Technické správě komunikací. Víc pro ně udělat nemůžeme,“ řekl včera Právu Roman Máj z této linky.

Neutěšený stav chodníků nakonec vedl majitele mnoha domů či jejich nájemníky, že si uklízeli před domy sami. „Samozřejmě někteří lidé uklízejí před svými domy sami, nemají jinou možnost,“ potvrdil i mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Nestíhají ani Teplice, město „chodníkového“ zákona

Sníh z chodníků se zcela nedaří likvidovat ani v Teplicích, kde „chodníkový zákon“ vznikl v hlavě primátora města a senátora za ODS Jaroslava Kubery.

„Každý rozumný člověk musí přece uznat, že při současné kalamitě nejde uklidit sníh ze všech chodníků najednou. Každá obec má svůj plán údržby, který však v případě kalamity nefunguje,“ argumentoval Kubera.

Šalamounsky vyzráli na úklid chodníků ve Dvoře Králové nad Labem. Ty, které má udržovat město, ohraničují výstražné cedule s nápisem Chodníky se v zimě neudržují. „Umístily to tam Technické služby. Nyní s nimi jednáme, aby vyčistily alespoň nejfrekventovanější a nebezpečné úseky chodníků,“ přiblížil místostarosta Dvora Králové Vasil Biben (ČSSD). „Dali jsme tam cedule po schválení radou města. Město i my jsme pojištění,“ potvrdil ředitel královédvorských Technických služeb Pavel Kmoníček.

V Hradci Králové se zase objevily cedule Kluzký povrch. „Chodníky opatřené značkou Kluzký povrch ještě nebylo v našich silách uklidit,“ uvedl Tomáš Pospíšil z královéhradeckých Technických služeb.

V některých městech na úklid chodníků rezignovali jak profesionálové, tak dobrovolníci, kteří měli dobrou vůli uklízet před svými domy. Prostě nebylo kam sníh dávat. „Sníh už není kam vyhrnovat, musí se nakládat a odvážet,“ vysvětlil Právu pracovník Služeb města Pardubic, které v množství napadaného sněhu v republice jasně vedou. S odvozem sněhu z centra metropole začal v pondělí také pražský magistrát. [celá zpráva]

Neuklizené chodníky = plné ambulance

Neuklizené chodníky se na zraněních podepsaly víc než dost. V ústecké Masarykově nemocnici musí denně ošetřit o 25 procent úrazů více než v jiné dny. „Za poslední dny, kdy napadl sníh, byla ze 350 přijatých pacientů více než stovka úrazů po pádu,“ řekl v pondělí Právu mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

„O víkendu byla na traumatologii ošetřena dohromady stovka lidí. Z nich měla zranění způsobená po pádu na zledovatělém povrchu asi polovina,“ řekl Právu mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

V ambulanci traumatologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně v pondělí do odpoledních hodin ošetřili přes sto pacientů. „Ošetřovali jsme naraženiny, běžné zlomeniny v oblasti zápětí nebo kotníku a další zranění. Někteří pacienti museli být hospitalizováni, například s otřesem mozku, zlomeným obratlem nebo se zlomeninou krčku stehenní kosti,“ informoval lékař traumatologie Martin Žiška.

Tam, kde se uklízelo, to měli záchranáři jednodušší. V Českých Budějovicích si chodníky lidé většinou před domy uklidili sami. „Za pondělí jsme vyjížděli ke dvěma lehkým zraněním po pádech,“ konstatoval ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Reklama

Výběr článků

Načítám