Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra zahájilo kvůli poplatkům správní řízení s některými kraji

Právo, Novinky, jim, jr
Praha
Aktualizováno

Ministerstvo vnitra zahájilo v úterý správní řízení se Zlínským, Královéhradeckým, Jihočeským a Ústeckým krajem kvůli hrazení zdravotnických poplatků za pacienty. Podle analýz, které resort vypracovával od léta, kraje překračují své pravomoci, protože zbavují pojištěnce jejich povinností. Informovala o tom mluvčí ministerstva Jana Malíková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Článek

Z obliga zůstal pouze Plzeňský kraj, protože systém proplácení regulačních poplatků zde zastupitelé nastavili tak, že není v rozporu se zákonem. Ve zdravotnických zařízeních se poplatky vybírají a lidé mohou až zpětně žádat o proplacení.

Podle tohoto vzoru se zařídil i Olomoucký a Karlovarský kraj, s nimiž vnitro rovněž nemá problém.

Ostatním šesti krajům Středočeskému, Jihomoravskému, Moravskoslezskému, Libereckému, Vysočině a Pardubickému dalo ministerstvo lhůtu k nápravě do konce ledna. 

Ministr je spokojen, Rath nevylučuje žalobu

"Jsem rád, že většina krajů systém úhrady regulačních poplatků už uvedla nebo se snaží uvést do souladu s názorem ministerstva vnitra. Postup se vyplatil a mnohé kraje využily šanci svůj postup napravit,“ komentoval výsledek analýzy ministr vnitra Martin Pecina. 

Hejtman Středočeského kraje David Rath už v pondělí v Impulsech Václava Moravce nadhodil možné řešení, jak ministerstvo vnitra obejít. Podle něj bude pouze stačit, když se z darovací smlouvy vyškrtne "Středočeský kraj“ a nahradí se "krajským zařízením“. Nevyloučil také podání žaloby na ministerstvo vnitra. 

Zlín zatím změny v proplácení neplánuje

„My máme právní názor, že regulační poplatky jsou v rozporu s Ústavou. I Ústavní soud tuto záležitost uzavřel s tím, že mohou být použity pouze tam, kde hrozí zneužívání zdravotní péče, což nebylo prověřeno a byly zavedeny ve svém počátku plošně,“ řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD). Dodal, že žádnou novou písemnost kraj od ministerstva do úterního odpoledne neobdržel.

Pro obyvatele Zlínského kraje, kterým jsou doposud regulační poplatky hrazeny formou darovacích smluv, se podle něj nic nezmění ani po oznámení o zahájení správního řízení. "Teprve až by byla pozastavena platnost usnesení krajského zastupitelstva o úhradě poplatků, tak by Zlínský kraj zareagoval a nedokážu teď předjímat, jakým způsobem. Jednou z možností je podání žaloby na ministerstvo,“ uzavřel mluvčí krajského úřadu Milan Plesar.    

Reklama

Výběr článků

Načítám