Hlavní obsah

Prvního chlapečka roku 2010 v Jihlavě opustila matka

– Jihlava
Právo, Jana Pechová

Že titul první občánek roku nemusí znamenat šťastné vykročení do života, se přesvědčili v Jihlavě. Prvnímu novorozenci s domovským právem v horácké metropoli se totiž ztratila matka. Mladá Romka podepsala v porodnici revers a od té doby o ní nikdo neví. Chlapeček na ni čeká v inkubátoru jednotky intenzivní péče dětského oddělení.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to pravda. Co víc k tomu říci?“ zakabonil se primář dětského oddělení jihlavské nemocnice Milan Svojsík. Podobné případy tu prý řeší dvakrát až třikrát do roka. „Třeba se ještě ozve,“ poznamenal lékař s pochybností v hlase. Mladá matka totiž nevypadala zrovna spolehlivě. Děťátko silné kuřačky navíc potřebuje intenzivní lékařskou péči.

„Ano, opustila zařízení na revers,“ potvrdil také přednosta gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Aleš Roztočil k ženě, která rodila v Jihlavě 2. ledna po třetí hodině odpoledne.

Největší dilema způsobil neveselý příběh na jihlavské radnici. Primátor města se totiž chystal do porodnice jako tradičně s gratulací a dárkem, nyní však přemýšlí o tom, že novodobou tradici úplně zruší.

„V minulých letech se prvnímu Jihlavánkovi roku, tj. prvnímu lednovému novorozenci s trvalým bydlištěm v našem městě, pravidelně dávala spolu s pamětním listem a stříbrným odražkem dávala finanční odměna ve výši pět tisíc korun. Jenže nyní diskutujeme o tom, zda nehrozí riziko zištného jednání matky. Těžko posoudíme důvod, proč se zachovala tak, jak se zachovala a zda tedy skýtá záruku, že by použila peníze ve prospěch miminka. Rýsuje se samozřejmě i alternativa, že taková matka by se mohla pro dítě vrátit kvůli penězům a vzápětí by ho stejně odložila,“ popsal obsah žhavých rozhovorů mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Jak doplnil, pokud si chlapečka převezme rovnou kojenecký ústav, pak odměna určitě poputuje tam. „A zamýšlíme se nad tím, že stávající tradici úplně změníme. Vždyť první porod v roce je stejný jako tisící, jen děti přicházejí do různých podmínek. A právě těm s horším startem bychom měli pomáhat spíš. Dávat každoročně určitou částku třeba kojeneckému ústavu je jednou z alternativ, o níž nyní přemýšlíme,“ doplnil mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám