Hlavní obsah

Jančíkův mluvčí chtěl vymazat z Wikipedie starostovy aféry

Praha

Tiskový mluvčí kontroverzního starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) se pokusil v globální internetové encyklopedii Wikipedie upravit Jančíkův životopis. Údajně zmanipuloval heslo a vymazal z encyklopedie údaje o skandálech, které jsou se jménem starosty spojovány.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skandály opředený starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

Jančíkův spolupracovník se ale hájí tím, že informace odstranil omylem. O případu píše Mladá Fronta Dnes.

Wikipedie o Jančíkovi mimo jiné napsala, že v prosinci roku 2002 srazil autem strážníka, který mu chtěl zamezit ve vjezdu na uzavřený Mánesův most. "Kontroverze též vyvolával jeho způsob prodeje nemovitostí na Praze 5 a fingovaný nákup pozemků," cituje deník informace z encyklopedie.

Jančíkův spolupracovník Radovan Myslík údajně využil toho, že do encyklopedie může zasáhnout každý uživatel internetu, a negativní informace o starostovi několikrát smazal. Když správci serveru údaje na stránky vrátili, odstranil je Myslík znovu. Nyní správci stránku raději uzamkli.

Myslík ale tvrdí, že údaje smazal omylem. "Snažil jsem se ve starostově životopisu opravit informace, které nejsou pravdivé," řekl mluvčí. Vše prý dělal bez vědomí Jančíka.

"O takto brutální zásah do encyklopedie se doposud žádný z českých politiků nepokusil. Wikipedie je v celém světě naprosto apolitická a nezávislá, proto je něco podobného nepřípustné," řekl MfD jeden z českých správců serveru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám