Hlavní obsah

Arktická zima se prohlubuje, teploty klesly až pod -24 stupňů

– Praha

V České republice stále silně mrzne, na některých místech klesla rtuť teploměru pod 20 stupňů Celsia, na Horské Kvildě meteorologové naměřili dokonce minus 24,1 stupňů. V Liberci padl teplotní rekord z roku 1940, když naměřili -19,5 stupně Celsia. V Jizerských horách byl překonán rekord z roku 1963, když rtuť teploměru klesla na minus devatenáct.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Teploty se nijak výrazně nezvýší ani v neděli.

Článek

Mrazivý den očekávají odborníci ještě v neděli, od začátku týdne se začne oteplovat, řekla meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kruté mrazy a sněžení citelně zasáhly i zbytek Evropy. Na vině je podle meteoroložky tlaková níže, která postupuje nad Evropu z Itálie.

Také od severu pokračuje příliv studeného vzduchu. Především na severu země a v horských oblastech nejsou v sobotu výjimkou teploty klesající až pod minus 20 stupňů. Extrémně nízké teploty naměřili meteorologové nejen na Horské Kvildě, ale také na Jizerce, kde bylo minus 23 stupňů. V Černé v Pošumaví klesla rtuť teploměru na minus 20,4 stupně Celsia.

V Liberci padl rekord z roku 1940

Na Desné Souši v Jizerských horách zaznamenala meteorologická stanice minus 19 stupňů, dosavadní rekord pro tento den byl minus 17,6 stupně z roku 1963. Mrazivé počasí vládne i ve městech. Nejstudeněji bylo v Liberci, kde teploměry ukázaly jen minus 19,5 stupně. Devětašedesát let starý rekord pro tento den byl překonán o 2,5 stupně.

V Praze se nejnižší teploty pohybují kolem minus deseti až minus 13 stupňů. V pražském Klementinu, které má nejdelší řadu meteorologických měření v zemi, je rekord pro tento den z roku 1788, kdy teplota klesla na minus 22,8 stupně.

Neděle stále extrémně chladná

V Česku je v sobotu zataženo až oblačno. Meteorologové očekávají zvláště na jihovýchodě země postupně vytrvalejší sněžení. Nejvyšší denní teploty se pohybují kolem minus sedmi až minus 11 stupni Celsia, na severu Čech a na horách mohou teploty klesnout průměrně až na minus 13 stupňů. Do rána očekává ČHMÚ teploty až do minus 18 stupňů.

Extrémní zima je nebezpečná pro osoby se slabším srdcem a astmatiky, kteří by v noci neměli raději vycházet ven.

Ani v neděli se ještě země z ledového sevření nedostane. Panovat budou podobné teploty, opět bude kolem minus 13 stupňů. Občas by mohlo sněžit. Předpovědi počasí varují před tvorbou sněhových jazyků, na horách si musí řidiči dát pozor na závěje.

Moravskoslezští silničáři varují řidiče, aby hlavně během sobotního večera a noci na neděli byli opatrní a věnovali řízení dostatečnou pozornost. V regionu má totiž začít hustě sněžit a sněžení by mělo přetrvávat i během noci.

Reklama

Výběr článků

Načítám