Hlavní obsah

Když je zapotřebí papírová forma dokumentu, datové schránky se prodraží

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože posílání úřední pošty do datových schránek nestojí jejich uživatele ani korunu, používání tohoto pro podnikatele povinného systému se může v praxi pořádně prodražit. Vytištěný doručený dokument totiž nemá úřední váhu a jsou případy, kdy je firmy potřebují v papírové podobě.

Foto: Novinky

Oficiální doména datoveschranky.info

Článek

Pak nezbývá, jak Právu popsal jeden z pražských podnikatelů, než přijatou poštu vytisknout a dojít na poštu ji ověřit.

Nejde přitom o levnou záležitost. Za ověření jedné stránky chtějí na czechpointech 30 korun, tedy asi o šest korun méně než u notáře.

„Doposud jsem na poštu chodit nemusel, od zavedení datových schránek tam ale musím stát fronty na vytištění doručených dokumentů,“ postěžoval si Právu podnikatel, který si nepřál zveřejnit své jméno.

„Takové správní rozhodnutí o čtyřiceti stranách vám dřív přišlo poštou jako originální dokument s razítkem a podpisem. Dnes mě při ceně 30 korun za jednu stranu vyjde na 1200 korun, a to ještě ve frontě na czechpointu mohu chytnout chřipku,“ podotkl podnikatel.

Mluvčí ministerstva vnitra Jana Malíková sice namítá, že zprávy z datových schránek lze elektronicky přeposlat zdarma do jiné datové schránky, kde budou opět brány jako originály, jenže situace, kdy podnikatel potřebuje dokument na papíře, prý nejsou žádnou výjimkou.

Exekuce nebo stavební řízení

Advokát Jan Válek například uvedl: „Když chci podat návrh na exekuci, musím připojit rozsudek z nalézacího řízení, v němž byl dluh uznán. Od soudu mi přijde do datové schránky, ale exekutorovi jej musím doložit v originále nebo ověřené kopii.“

Datové schránky zkomplikovaly život i klientům správních úřadů. „Žadatelé o rozhodnutí ve správním řízení dnes musí čekat, až rozhodnutí přijde do datové schránky, pak s ním přijít na konverzi (převedení do tištěné podoby), pak si dojít pro právní moc a pak s tím můžou teprve nakládat,“ sdělil Právu tajemník libereckého magistrátu Marek Řeháček.

Originál pravomocného rozhodnutí, například u stavebního povolení, vyžadují například banky kvůli žádostem o úvěr.

Na poště 40krát víc žádostí

Údaje České pošty hovoří o tom, že jen za listopad skoro čtyřicetinásobně narostla poptávka po převedení dokumentů do tištěné podoby.

„Ještě v říjnu jsme provedli 14 konverzí dokumentů z elektronické do listinné podoby, v listopadu jich bylo už 517,“ řekla mluvčí pošty Marta Selicharová.

A jak pracovník czechpointu nebo notář pozná, že ověřuje pravý dokument?

„Pokud si uživatel stáhne jakoukoli datovou zprávu, tak zjistí, že si nestahuje jen samotnou zprávu, ale také tzv. elektronickou obálku,“ popsal princip zabezpečení Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

„A právě tato elektronická obálka, v níž je schovaná i příloha zprávy, nese s sebou i tzv. časové razítko, respektive elektronickou značku. A tato elektronická pečeť garantuje integritu zprávy,“ podotkl.

Pokud by si kdokoli stahoval pouze přílohu v pdf, nebude mít na papírové verzi dokumentu uloženy všechny údaje, které potřebuje, například datum doručení nebo jméno odesílatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám