Hlavní obsah

Pražská radní Reedová odstoupí z pražské rady sama

– Praha

Pražská radní pro boj proti korupci Markéta Reedová (SNK-ED) v úterý sama odstoupí z rady magistrátu hlavního města. Předejde tak hlasování o jejím odvolání, které zosnovala ODS v reakci na audit projektu Opencard. Reeedová to v neděli uvedla na ČT v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Markéta Reedová (SNK ED)

Článek

Pokud se ODS podaří odvolat radního pro životní prostředí Petra Štěpánka (SZ), jak už ODS avizovala, ovládnou občanští demokraté zcela radu hlavního města.

Náměstkyně primátora Reedová chce odejít z toho důvodu, že se jí nepodařilo prosadit protikorupční strategii. Už dříve uvedla, že pokud nebude dokument do konce roku schválen, rezignuje. Politická vůle k prosazení protikorupční strategie podle ní po volbách polevila.

Odstoupit by ale podle ní měl především první náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS), který měl Opencard tři roky na starosti. "Že je Opencard v chaosu a nic se nepovedlo, je podle mě neobhajitelné,“ řekl Reedová. Blažek pozvánku do pořadu odmítl.

Ten audit dává možnost razantního řešení.
Markéta Reedová

Náměstkyně v ČT zdůraznila, že před třemi lety hlasovala proti projektu s tím, že je megalomanský. "Všechna ta očekávání byla špatně,“ řekla náměstkyně primátora Reedová. Požaduje navíc úplné zastavení projektu.

Problémů, které vytvářejí korupční prostředí, je na pražském magistrátu podle Reedové celá řada. "Ten audit dává možnost razantního řešení, chce to vyvodit politickou odpovědnost a prosadit systémové změny,“ doplnila radní.

Podle auditu si projekt Opencard vyžádal do poloviny tohoto roku náklady ve výši 888 miliónů korun, příjmy ale byly nulové. Panují podezření, že se peníze utopily v nejasných veřejných zakázkách. Karta funguje jako tramvajenka, průkazka do knihovny a je možné s ní platit parkovné.

Radní Reedová má v radě na starosti především evropské fondy a zahraniční politiku. Dlouhodobě se snaží prosadit různá protikorupční opatření. Podle některých zastupitelů ODS Reedová vypracovala nekvalitní protikorupční strategii, kterou chtěla za každou cenu prosadit. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám