Hlavní obsah

Poslanci požádali šéfa NKÚ, aby jim umožnil kontrolu svého úřadu

– Praha
Novinky, Jaroslav Soukup

Poslanci v pátek vyzvali v usnesení prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala, aby jim umožnil kontrolu NKÚ. Sněmovna také konstatovala, že je znepokojena situací kolem úřadu a vyzvala předsedu Miloslava Vlčka, aby s Dohnalem zahájil kárné řízení. Ten před poslanci obhajoval postup, při němž jim nepovolil kontrolu NKÚ neboť na to prý nemají ze zákona nárok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident NKÚ František Dohnal

Článek

Poslanci chtějí provést kontrolu v úřadu proto, že mají podezření na nezákonnosti v hospodaření NKÚ.  Dohnalovo působení v čele NKÚ začala policie šetřit pro podezření z porušování povinnosti při správě cizího majetku. [celá zpráva]

Dohnal v úterý odmítl umožnit kontrolu ze strany poslanců, kteří chtěli v úřadu prověřit možné chyby v hospodaření. [celá zpráva]

Ve Sněmovně to Dohnal odůvodňoval tím, že podle jeho názoru nemají poslanci na takovouto kontrolu ze zákona nárok. Upozorňoval také na možné politické zájmy na jeho odstranění z čela úřadu.

Někteří poslanci uznali jeho námitky jako oprávněné a chtěli, aby nechali šetření na policii. Kolegové je nakonec přehlasovali a přijali trojici usnesení. Ta však má pouze doporučující, nikoliv závazný charakter.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám