Hlavní obsah

Klaus: Z vývoje v Česku v posledních 20 letech jsem zklamaný

– Praha

Prezident Václav Klaus je po 20 letech od svého vstupu do politiky zklamaný vývojem v České republice. Klaus měl za to, že se země po roce 1989 poučí ze své minulosti a nebude kopírovat západní politické modely. Prezident to uvedl na čtvrteční diskusní snídani s tuzemskými podnikateli, pořádané týdeníkem Euro.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus vnímá poměrně skepticky i vývoj na starém kontinentu. "Z dnešní evropské normálnosti je mi spíše smutno," prohlásil. Zároveň v souvislosti s vývojem v České republice dodal, že přebírání západních politickým modelů, z nichž jmenoval britský labourismus a "agresivní zelený aktivismus", jsme si mohli odpustit.

Klaus mimo jiné kritizoval schválený rozpočet. "Považuji ten deficit za zoufale špatný, ale nevidím dobré řešení," řekl prezident, podle kterého je deficit zanedbáván od roku 2002 a náprava je rok od roku těžší. [celá zpráva]

Prezident také přiznal, že prakticky vyrovnané rozložení politických sil ve Sněmovně je důsledkem "nešťastného volebního systému", který neumožňuje sestavit silnou akceschopnou vládu s dostatečnou většinou.

Klaus po dvaceti letech od listopadu 1989 v české politice vidí i další aspekty, které podle něj mají "destruktivní potenciál". Jmenoval například neúměrné přerozdělování ze strany státu, neexistenci plánu na financování zdravotnictví či příliš ochranářský přístup státu, který nemotivuje lidi pracovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám