Hlavní obsah

Funkcionář ČSSD byl dvakrát odsouzen za úmyslné trestné činy

Aktualizováno

Karel Vrba, čelní funkcionář ústecké ČSSD, kde je volebním lídrem předseda strany Jiří Paroubek, byl v minulosti dvakrát odsouzen za násilné trestné činy. Vrba měl být odsouzen za ublížení na zdraví, loupež a výtržnictví. Informaci přinesl server Aktuálně.

Foto: Novinky

Článek

Vrba je členem lounské organizace ČSSD a na kraji působí v komisi prodeje nemovitostí a komisi Fondu obnovy kraje. Předsedá také stranické organizaci v Libčevsi. Na přední místo v krajské hierarchii strany se Vrba dostal letos v březnu, kdy byl napodruhé zvolen

Podle informací serveru byl Vrba poprvé odsouzen v roce 2000 ke dvěma a půl roku vězení s podmínkou na čtyři roky za loupež, výtržnictví a ublížení na zdraví. Soudní spis údajně hovoří o tom, že v roce 1994 zbil taxikáře a v roce 1997se pokusil uplácet zaměstnance STK v souvislosti s dovozem aut ze zahraničí.

Podruhé se měl Vrba ocitnout před soudem v roce 2006. Tentokrát odešel s dvouletým trestem a podmínkou na dva roky. Podle spisu měl v roce 1999 zbít spolu se svými kumpány hosta v jednom ze severočeských motorestů, krátce na to měl spolu s dalšími lidmi napadnout majitele jednoho z mosteckých nočních klubů. Měli si tehdy navíc odnést alkohol a cigarety.

Přestože byl Vrba dvakrát odsouzen, je jeho trestní minulost zahlazena. Po uplynutí zkušebních dob byly jeho tresty zahlazeny. Vrba si na uvedené skutečnosti údajně nepamatuje.

Vykazuje se čistým rejstříkem

Šéf ústecké krajské ČSSD Petr Benda v reakci na informaci o Vrbově minulosti uvedl, že záležitost prošetří kontrolní orgány strany.

„Karel Vrba se vykazuje čistým trestním rejstříkem, ČSSD nemá jinou možnost, jak si bezúhonnost svých členů a funkcionářů ověřit. Přesto budou tyto informace předmětem šetření příslušných kontrolních orgánů strany, které navrhnou řešení,“ uvedl Benda ve středu v tiskovém prohlášení.

S žádostí o prošetření se obrátil na předsedu krajské kontrolní komise ČSSD, případem se budou zabývat i příslušné stranické okresní a krajské organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám