Hlavní obsah

Strana zelených změnila stranické stanovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sjezd Strany zelených v neděli změnil stranické stanovy. Delegáti odhlasovali návrhy, které oslabí pozici republikové rady. Širší vedení nebude mít vlastní předsednictvo a posílí v něm kraje. Jednání republikové rady bude také nově svolávat předsednictvo strany. Sjezd zelených bude každý rok.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Článek

Změna, podle níž rada přišla o předsednictvo, má odstranit "dvoukolejnost" vedení SZ. "Je to záležitost, která projasní, kdo vlastně za Stranu zelených mluví a jaký má k tomu mandát," řekl novinářům místopředseda Martin Ander. Logicky je to podle něho užší vedení, tedy předsednictvo.

Třetinu rady dosud volil sjezd. Loni na sjezdu v Teplicích však byla tato část lidí odvolána, noví zvoleni dosud nebyli. Nově bude v radě více zástupců krajů, a to podle počtu členů regionálních organizací. "Dáváme mandát krajským organizacím, aby určily, jak bude republiková rada vypadat, neomezujeme její pestrost," tvrdí Ander.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška po hlasování konstatoval, že návrhy nakonec byly přijaty víc než dvěma třetinami hlasujících.

Sjezd schválil i řadu technických změn stanov. Mezi těmi, které předsednictvo označilo za věcné, byl i návrh na změnu v placení příspěvků. Měl by zamezit existenci takzvaných "černých duší". Do strany také budou moci nově vstoupit i lidé bez českého občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám