Hlavní obsah

Mladá Boleslav neví, jak zachovat objevené vykopávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Mladé Boleslavi hledá řešení, jak zachovat archeologické nálezy ze Staroměstského náměstí. Byly objeveny v uplynulých týdnech v místě, kde má být v budoucnu podzemní parkovací dům. K jejich původu a stáří se ještě budou vyjadřovat odborníci.

Foto: ČTK

Staroměstské náměstí v Mladé Boleslavi

Článek

Město chce zachovat alespoň část z nich i v případě, že by nálezy nebyly označeny za mimořádně cenné, řekl primátor Raduan Nwelati. Možnost, že by nálezy nebyly zachovány vůbec, už zřejmě není aktuální.

"Byl bych velmi rád, kdyby tyto vykopávky zůstaly přístupné veřejnosti, protože si myslím, že to je zajímavost, která by mohla přispět k oživení této lokality," podotkl primátor. Město by tak chtělo, aby v části Staroměstského náměstí vznikly cestičky, různé mostky a podobně. Zatím je ale vše v rovině úvah, záleží na názoru odborníků.

Foto: ČTK

Nové doklady o vývoji osídlení města od 11. století do současnosti přinesl letošní archeologický výzkum Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi. Snímek studny z 15. století s dřevěnými předměty uvnitř je z poloviny října.

Parkovací dům má být součástí rekonstrukce velké části Staroměstského náměstí, jež má začít na začátku příštího roku. Nyní probíhá výběrové řízení na zhotovitele projektu. "Ve čtvrtek zasedala mimořádná rada, která řešila již částečně tuto soutěž. Předpokládám, že 10. prosince na řádné radě města proběhne konečné rozhodnutí o výběru zhotovitele," dodal primátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám