Hlavní obsah

ČSSD vyděsil příliv nových členů, odrazila část velrybářského útoku

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílina
Aktualizováno

Podezřelý hromadný pokus o vstup do ČSSD řešila stranická organizace v severočeské Bílině. Do organizace, která má 36 členů, chtělo najednou vstoupit 92 zájemců. Šéfka bílinské soc. dem. Martina Aubrechtová Havlová v sobotu Právu řekla, že část velrybářského útoku se podařilo odrazit.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Pokusy o náhlé a především hromadné vstupy zájemců do politické strany nejsou jenom specialitou ODS, kterou tento problém zmítá. Také ČSSD v Ústeckém kraji je „proslavená“ přijímáním desítek členů najednou. Řada místních straníků otevřeně hovoří o velrybářích, kteří se snaží přepsat mocenskou mapu.

S velrybáři a jejich úlovky se nyní pustila do křížku bílinská ČSSD. V sobotu řešila první část z 92 podezřelých přihlášek do strany, celkově šlo o 56 zájemců. Nakonec byli přijati pouze tři lidé. „Podařilo se nám větší část velrybářského útoku odrazit,“ řekla Právu Aubrechtová.

Z 56 řešených zájemců se dostavilo na sobotní jednání 40, dalších 16 vůbec nedorazilo. „Další kolo, kdy budeme tento problém řešit, se uskuteční v prvním čtvrtletí příštího roku,“ dodala Aubrechtová. Na jednání se přitom jako dohled nestandardně dostavila stranická okresní kontrolní komise. Podle šéfky bílinských soc. dem. na tajném hlasování o přihláškách neshledala nic závadného.

Chystá se založení "truc" organizace ČSSD

Podle Aubrechtové i přes částečné odražení velrybářského útoku není zcela vyhráno. V kuloárech během jednání podle ní zaznělo ze strany členů kontrolní komise, že nepřijetí desítek členů bude vyřešeno založením druhé „truc“ organizace ČSSD v Bílině, kterou by tvořili právě v sobotu odmítnutí zájemci.

Zmíněných 92 přihlášek bylo doručeno v říjnu a listopadu. „Ani jeden z uchazečů mě osobně nekontaktoval, ani neoslovil, všechny přihlášky doručila členka a manželka bývalého člena, vyloučeného za porušování stanov ČSSD,“ sdělila k tomu Právu Aubrechtová.

Dodala, že zájemce obeslali i dopisem, z pěti adres se list vrátil jako nedoručitelný. „To vyvolává podezření o pravosti některých přihlášek,“ uvedla šéfka bílinské ČSSD.

Paroubek hromadné nábory kritizuje, ale...

Ve snaze zabránit podezřelému přijetí si Aubrechtová do rukou vzala jako zbraň prohlášení stranického šéfa. „Vzhledem k tomu, že předseda ČSSD Paroubek sám před několika dny v Děčíně deklaroval, že hromadné a účelové nábory odsuzuje, navrhnu své organizaci usnesení, které již náš výbor schválil,“ uvedla Aubrechtová.

V sobotu Bílinští také schválili usnesení, ve kterém uvádí, že nesouhlasí a nepodpoří účelové a podezřelé nábory nových členů. „Jsme přesvědčeni o tom, že podobné praktiky nejen bezprostředně ohrožují integritu ČSSD, ale vedou k poškození vlastní sociálně demokratické myšlenky,“ píše se v unesení.

Aubrechtová už v pátek avizovala, že nehodlá ustoupit, navíc upozornila, že díky hromadným náborům v ČSSD je dnes Ústecký kraj na prvním místě v počtu členů v celé ČR.

Cíl? Podle některých soc. dem. zvrátit stav, kdy fakticky ČSSD ovládají moravské kraje. Ty jsou „domovem“ místopředsedů Bohuslava Sobotky, Zdeňka Škromacha, Romana Onderky a Lubomíra Zaorálka. Právě Paroubek, který chce mít jako předseda soc. dem. pevnou pozici, má „stranický domov“ v Ústeckém kraji, kde probíhají hromadné nábory.

Reklama

Výběr článků

Načítám