Hlavní obsah

Archeologové objevili na Opavsku hrob starý 6000 let

Právo, Milan Freiberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otice

Unikátní nález, který nemá v České republice obdoby, odhalili v těchto dnech archeologové v Oticích na Opavsku. Při záchranném archeologickém výzkumu na budoucím staveništi narazili na hrob starý okolo 6 tisíc let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zvláštností nálezu je, že výbava hrobu obsahovala miniaturní předměty jako malé amforky a kamenný nástroj sekeromlat

„Pokud by šlo o pohřeb dítěte, kterému by odpovídaly tyto zmenšené milodary, bylo by to skutečně unikátní,“ řekl Právu vedoucí výzkumu a odborný pracovník Archeologického ústavu Akademie věd v Brně Jiří Juchelka. Děti se totiž podle jeho slov s atributy válečníka jako je například sekeromlat, vůbec nepohřbívaly.

Hrob byl asi metr dlouhý, dospělý by do něj musel být pohřben ve skrčené poloze. Archeologické nálezy odpovídají pozdní době kamenné a archeologové je řadí k lengyelské kultuře.

„Spíše se jedná o konec této kultury, nálezy můžeme datovat do období čtyři až 3,5 tisíce let před naším letopočtem,“ upřesnil Juchelka. Nálezy spíše odkazují na oblast dnešního Maďarska, kde lengyelská kultura vznikla, analogie z České republiky nebo Slovenska neexistují.

Kosti se kvůli půdě nezachovaly

V hrobě se však nezachovaly žádné kosti. „Tuto špatnou zkušenost máme z celého Opavska. Silně zásaditá půda pravěké kosterní pozůstatky úplně rozloží,“ dodal Juchelka. Podle jeho slov archeologové odebrali na místě  vzorek výplně hrobu, který podrobí analýze. Chtěli by totiž zjistit, zda se jednalo o kostrový nebo žárový pohřeb.

Místo pravěkého nálezu už k vidění není, zasypali ho stavaři a na místě mají vzniknout skladové haly.

Reklama

Výběr článků

Načítám