Hlavní obsah

Zemřel tvůrce Ústavy Vojtěch Cepl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 71 let zemřel v sobotu ráno v Praze bývalý ústavní soudce a jeden z autorů předlohy Ústavy ČR Vojtěch Cepl. Potvrdila to místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Článek

Česká televize ohlásila, že Vojtěch Cepl po sobě zanechal odkaz. V průběhu dne jej hodlá zveřejnit.

Cepl byl dlouhodobě nemocný.

Jeho život byl úzce spjat s právnickou fakultou Univerzity Karlovy. Přednášel na ní ještě před rokem 1989. Po revoluci byl jedním z autorů Ústavy České republiky a léta poté i jedním z největších odborníků na její výklad.

V roce 1993 se také stal ústavním soudcem. Poté opět učil na Karlově univezitě.

Cepl věřil, že většina pravidel lidského chování vznikla proto, aby spolu lidé mohli lépe žít a spolupracovat. Podobně přistupoval i k právu. "Jedna z definic práva je ta, že je to umění dobra a spravedlnosti," řekl bývalý ústavní soudce před časem v rozhovoru pro Českou televizi. Právě tyto hodnoty by se podle něj měly do výkladu zákonů vrátit.

Právo musí podle Cepla fungovat na základě dobrovolného dodržování zákonů, a nikoli tak, aby se veškeré normy musely vynucovat. Zároveň je podle něj účinnější důsledné dodržování zákonů než exemplární přísné tresty. Stát pak může fungovat jedině na základě vlády řádu. "Do budoucna bychom se měli zaměřit na vládu práva, nikoli na vládu jedněch nad druhými, jakkoli demokraticky zvolených," uvedl.

Místopředsedkyně ÚS Wagnerová uvedla, že Cepl byl neúnavným popularizátorem ideje panství práva a právního státu, jemuž přikládal stejnou důležitost jako demokracii. "Pro své působení v médiích byl patrně nejviditelnějším ústavním soudcem a právě tímto svým veřejným angažmá pomáhal ukotvení instituce ústavního soudnictví v České republice," dodala. Ceplovu památku v sonbotu uctili i delegáti kongresu ODS v Praze.  

Reklama

Výběr článků

Načítám