Hlavní obsah

Prezident stvrdil snížení platů ústavních činitelů na rok o čtyři procenta

Novinky, Jiří Mach
Praha

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o snížení platů ústavních činitelů o čtyři procenta na jeden rok. Novela obsahuje i sporné zdanění náhrad, které Senát zdaňovat nechtěl a minulý měsíc ji vrátil poslancům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Od ledna tak budou dalších 12 měsíců ústavní činitelé včetně soudců a státních zástupců pobírat o čtyři procenta nižší plat. Zákon byl projednáván jako součást protikrizových návrhů. Původně bylo ve hře snížení platů o pětinu, ale to se neujalo.

Sněmovní návrh novely zákona o daních z příjmů měl zavést zdanění peněžních náhrad na cestování do ciziny, leteckou dopravu, ubytování, stravování a služby asistentů, nikoli však na reprezentaci nebo dopravu obecně. V novele o platech však zůstala pasáž, podle níž náhrady dani z příjmů nepodléhají. Rozdílné úpravy v zákonech budou podle některých senátorů znamenat, že náhrady zůstanou nezdanitelné.

Ani prosté zrušení této části zákona by podle senátorů problém s náhradami nevyřešilo, a to například vzhledem k jejich provázanosti a charakteru. Například náhrady na stravu a reprezentaci bývají sloučené, takže jejich zdanění by prakticky nebylo možné provést. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám