Hlavní obsah

Řápková přivezla do Plzně diplom, podle školy to však nic nedokazuje

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), jejíž studium na plzeňské právnické fakultě provází řada otazníků, dorazila ve čtvrtek ve 14 hodin na Západočeskou univerzitu. Rektorovi a zástupcům jeho vyšetřovací komise přivezla diplom a další studijní doklady a přes půl hodiny s nimi jednala za zavřenými dveřmi.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Ivana Řápková donesla na Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni svůj diplom. V pozadí rektor univerzity Josef Průša.

Článek

„Předložila jsem originál diplomu, přílohu k diplomu, vysvědčení ze státní závěrečné zkoušky, doklad o přijetí ke studiu a pracovní verzi své diplomové práce,“ řekla Právu Řápková.

Rektor Josef Průša Právu sdělil: „Doložené dokumenty potvrzují, že Řápková na fakultě skutečně studovala, absolvovala a získala diplom. Neříkají ale nic o jednotlivostech.“

Podle Průši nedošlo k žádnému doplnění materiálů, které už má škola k dispozici. „Přivezla například originální výpis všech zkoušek a zápočtů, jeho kopii jsme ale už měli,“ podotkl Průša. Na diplomu z 1. června 2005, který Řápkové umožňuje používat magisterský titul, je podpis rektora Průši a kulaté úřední razítko univerzity. „Samozřejmě je to můj podpis,“ potvrdil Průša.

Řápková neví, proč její záznamy chybějí

Index primátorka nepřivezla. „Není však její povinností, aby ho měla,“ připustil Průša. Řápková k tomu podotkla: „To je, jako bych si musela schovávat žákovskou knížku. Navíc se index na konci studia ověřuje s elektronickou databází. Já předpokládám, že tato kontrola proběhla a že je vše v pořádku.“

Proč údaje o jejích zkouškách a zápočtech nefigurují v protokolech dotčených kateder, Řápková neví. „To je otázka na pracovníky školy. Proč tam ty záznamy nejsou a také jestli jsou tyto záznamy u všech studentů nebo jen u některých,“ uvedla Řápková.

Rektor Josef Průša ji ke spolupráci a předložení dokumentů vyzval v úterý 10. listopadu doporučeným dopisem, Řápková se do Plzně vypravila ještě předtím, než jí dopis došel. „Požádala jsem pana rektora o schůzku a on mi vyhověl. Ve vyspělém světě je běžné, že si lidé neposílají informace po médiích, ale že se sejdou a dokážou řešit věci u jednoho stolu,“ podotkla Řápková.

Průša potvrdil, že se univerzita bude dál případem chomutovské primátorky zabývat. „Postupujeme systémově, takže se budeme věnovat i všem ostatním, paní Řápková není v prvním pořadí důležitosti. Na závěr kontrol pak bude nějaký výstup,“ uvedl rektor.

Reklama

Výběr článků

Načítám