Hlavní obsah

Rozvědka varuje: zveřejnění dat bývalých příslušníků poškodí zájmy ČR

Novinky, jas
Praha

Pondělní zveřejnění dat o československých rozvědčících kritizoval ve čtvrtek Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy stávající česká civilní rozvědka. Jak Právo informovalo, část pracovníků se nyní obává o svou bezpečnost a dle rozvědky mohou být zveřejněním dat poškozeny i zájmy české republiky. Informoval o tom mluvčí ÚZSI Bohumil Šrajer.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace Ivo Schwarz

Článek

ÚZSI označil plošné zveřejnění dat za kontraproduktivní a pozastavil se nad tím, proč došlo k prolomení pravidla o diskrétnosti a ochraně zdrojů.

"Jako oprávněné lze pochopit znepokojení některých bývalých zpravodajců, kteří v prvních svobodných letech po roce 1989, zejména v době krize v Perském zálivu, pracovali v rizikových oblastech ve službách československého státu. Tito lidé právem očekávají, že jejich identita a bezpečnost nebudou ohroženy," uvedla rozvědka v tiskovém prohlášení.

Osobní údaje a fotografie pracovníků rozvědky v pondělí na internetu zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů. Jak Právo informovalo, někteří rozvědčíci, kteří se angažovali při operacích na Blízkém východě, mají nyní obavy o svou bezpečnost.

Zda ústav zveřejněním některých informací neporušil zákon, zkoumá od pondělí Úřad na ochranu osobních údajů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám