Hlavní obsah

Odhalení agenti rozvědky mají strach z odplaty teroristů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Část pracovníků komunistické rozvědky, jejichž osobní údaje a fotografie v pondělí zveřejnil na internetu Ústav pro studium totalitních režimů, se prý obává o svou bezpečnost. Má jít o lidi, kteří přešli po revoluci do služeb demokratického státu a v 90. letech se podíleli na operacích na Blízkém východě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček

Článek

Tvrdí to alespoň Jaroslav Procházka, který dnes pracuje v kabinetu ministra vnitra, začátkem 90. let byl náměstkem ministra vnitra Richarda Sachera a poradcem jeho nástupce Jána Langoše. Sám u rozvědky pracoval v letech 1965 až 1970 a poté po roce 1996. Jeho jméno v seznamu, který zachycuje stav rozvědky ke dni 17. listopadu 1989, není. Jsou v něm ale jeho kolegové a přátelé.

„Osobně znám lidi, kteří sloužili v rozvědce před rokem 1989, ale také po něm, třeba do roku 1993 nebo 1994,“ uvedl Procházka. „Na internetu jsou jejich karty s osobními údaji a teritoriem, na kterém pracovali, v některých případech i fotografie,“ zdůraznil. „Tehdy se řešila krize v Perském zálivu, oni dělali třeba v Damašku, v Teheránu a od nich jsme měli cenné informace, na základě kterých oceňovali Američané naši zpravodajskou službu,“ dodal Procházka.

„Osobně znám čtyři. Jeden z nich mi včera volal, že má pocit, že je odepsaný,“ podotkl Procházka s tím, že teroristé sice v Česku neútočí, ale běžně zde operují a připravují své akce v zahraničí.

„Vše, co se vztahuje k činnosti rozvědčíků po roce 1990, je začerněno,“ namítl ředitel ústavu Pavel Žáček. Úpravy v kartách měl podle něj provést už Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI, současná rozvědka) ještě před předáním materiálů ústavu. „Takže jestli ti lidé pracovali pro české tajné služby i po roce 1990, já to prostě nevím,“ dodal Žáček.

„Každý je zodpovědný za svůj život a jestli někdo vstoupil před rokem 1989 do služeb rozvědky a pak přestoupil k jiné službě, bylo to čistě na jeho zvážení,“ podotkl ředitel ústavu.

Seznam zkoumají ochránci dat

Zda ústav zveřejněním některých informací neporušil zákon, zkoumá od pondělí Úřad na ochranu osobních údajů. „V tuto chvíli se na zveřejněnou verzi dívají právníci, aby zjistili, zda je v souladu se zákonem. Zajímáme se zejména o otázku fotografií, které byly také zveřejněny,“ uvedla mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Závěr by podle ní mohl být znám už ve středu.

Současná rozvědka má podle mluvčího ÚZSI Bohumila Šrajera svědomí čisté. „Všechny dokumenty, které byly v naší péči a ze zákona se předávaly panu Žáčkovi, se předávaly i s veškerou odpovědností. Co hodlá udělat pan doktor Žáček, je věcí odpovědnosti doktora Žáčka,“ uvedl Šrajer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám