Hlavní obsah

Češi se nechtějí očkovat proti prasečí chřipce

Právo, Václav Pergl

Lidé se proti prasečí chřipce spíše očkovat nechtějí. Vyplynulo to z telefonického průzkumu společnosti Aspectio. Podle něj bezmála dvě třetiny lidí vakcinaci odmítají a polovina se rozšíření epidemie nebojí.

Foto: Phil Noble, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Šedesát tři procent dotázaných se nechce dát proti prasečí chřipce očkovat. Vedou je k tomu dva důvody: buď se šíření chřipkové epidemie nebojí nebo naopak mají strach z vedlejších účinků očkování,“ sdělila Právu v pondělí Kateřina Kálalová z uvedené agentury.

Průzkum také ukázal, že téměř polovina respondentů - 49 procent - se neobává rozšíření chřipkové epidemie v ČR. "Tento údaj je nečekaný vzhledem k intenzitě, s jakou se o prasečí chřipce píše,“ uvedla Kálalová. Ženy se chřipky obávají více než muži a epidemie se nejméně bojí lidé do 24 let, nejvíce pak starší lidé nad 40 let.  

Do průzkumu bylo zahrnuto 391 respondentů na telefonu.

Očkování začne koncem listopadu

Očkování proti prasečí chřipce začne v ČR koncem listopadu. Zatím se počítá s 250 tisíci chronicky nemocných pacientů, 137 tisíci zdravotníků a 113 tisíci zástupců resortů nutných pro chod státu jako jsou energetici, vodaři a další. Vláda ale objednala milión dávek a protože jedna dávka nově bude pouze pro jednoho člověka, pak počty očkovaných mohou stoupnout na dvojnásobek. O tom se nyní jedná. 

Na sezónní chřipku zemře 2 500 lidí ročně  

Zároveň probíhá i očkování proti sezónní chřipce, na kterou ročně zemře kolem 2 500 lidí. I s vpichem stojí asi 350 korun a zájemci si je hradí sami.

V Česku bylo dosud potvrzeno 400 případů prasečí chřipky a jeden člověk zemřel.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod v pondělí uvedl, že zatím nejsou stanovena pravidla úhrady antivirotik z veřejného zdravotního pojištění pro léčbu prasečí chřipky. Těch je k dispozici asi dva a půl miliónu, a význam mají, pokud se nasadí do 48 hodin od začátku onemocnění. Z prostředků VZP jsou antivirotika hrazena pacientům s vybranými onemocněními, pokud nemohli být očkováni. O dalších úhradách se jedná.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám