Hlavní obsah

Rychetský: Fakulta v Plzni má zpochybněné právo na existenci

– Praha

Právnická fakulta v Plzni má zpochybněné právo na existenci, soudí předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský. Na možnost odebírat tituly, jak o tom hovořil rektor Josef Průša, nemá Rychetský konečný názor.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová v neděli řekla, že kvůli otázce odebírání titulů nechala zpracovat expertízu.

Podle některých právníků není možné titul odejmout, protože rektor je podle zákona pouze uděluje, ale nesmí odnímat. Rychetský se k tomu nechtěl konkrétně vyjádřit, protože věc může skončit u správního soudu a v konečné instanci u ÚS.

"Nemohu v této chvíli vyslovit, ani nemám definitivní názor na to, zda je možné, není-li konkrétní norma upravující hmotně-právní podmínky odnětí titulu, tak proces, zda je možné použít obecné právní normy, nebo ne," řekl Rychetský v Otázkách Václava Moravce České televize.

"Zadala jsem zpracování expertízy, která by nám řekla, kdy, za jakých podmínek a jakým způsobem je možno ze strany vysoké školy odebrat vysokoškolský titul," uvedla Kovářová v diskusním pořadu Partie televize Prima s tím, že závěry by měly být známé do 14 dnů. Na materiálu podle ní pracují ministerští experti.

Skandály na fakultě označil Rychetský za nebetyčnou ostudu, která degraduje právníky před veřejností. Předseda ÚS přiznal, že má jen informace z médií, hovořil ale o "doslova podvodném jednání".

"Jsem skutečně příznivcem radikálních řešení. Škola, která takto působí, má skutečně zpochybněné právo na existenci," sdělil Rychetský. Pokud by byl ministrem školství, prý by asi zavedl nucenou správu.

Na fakultě nejsou některé práce studentů, zjistilo se, že někteří lidé ji absolvovali nestandardně rychle. Podezření padá i na některé politiky.

Poslanec Marek Benda (ODS) obhájil údajně nedostatečnou rigorózní práci, škola by mu chtěla odejmout titul JUDr. O magisterský titul by mohla přijít chomutovská primátorka Ivana Řápková (ODS), škola nemá záznamy o jejím studiu. Řápková kvůli tomu podala trestní oznámení. Bez titulu by mohl být i bývalý ředitel plzeňských strážníků Luděk Hosman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám