Hlavní obsah

Strojvůdce zamkl cestující kvůli předpisu na dvě hodiny ve vlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klienti Českých drah se bouří proti novým vnitřním regulím podniku, která mimo jiné nařizují zadržet po vlakové nehodě cestující ve vlakové soupravě. Pobouření vyvolalo nedělní neštěstí, při němž vlak u Stochova srazil ženu a cestující museli přes dvě hodiny zůstat v uzamčené soupravě.

Článek

Kromě toho České dráhy v rámci nových regulí nezajišťují při podobných haváriích náhradní dopravu, pokud vlak není ve stanici. Upozornila na to v pondělí televize Prima.

Vedení podniku se odvolává na bezpečnost cestujících. Jestliže by totiž některý z nich utrpěl mimo zastávku úraz, zodpovídaly by se z toho právě ČD.

"Podle nejnovějších pravidel musí být vlak na trati zajištěn a nesmí docházet k otevírání dveří. To znamená, že dveře soupravy jsou vždy zablokovány,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. 

Cestující, kteří kvůli vlakové nehodě museli zůstat zavřeni zhruba dvě a půl hodiny v soupravě, však ČD zahlcují stížnostmi.

"Je to alibismus a nezodpovědnost zaměstnanců Českých drah. Aby nemuseli cokoliv řešit, prostě zavřou vlak,“ zlobil se například Václav Havlíček, který ve vlaku směřujícím z Rakovníka do Prahy uvízl a musel čekat, dokud policie případ nevyšetří. 

Případ je podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery neobvyklý. "My jsme se s tím nesetkali, aby cestující byli tak dlouhou dobu po nehodě v soupravě, navíc, jak tvrdíte vy, pod zámkem,“ sdělil reportérovi televize Prima Kučera. 

Reklama

Výběr článků

Načítám