Hlavní obsah

Děkanem plzeňských práv byl zvolen Pospíšil

Právo, Ivan Blažek
Plzeň
Aktualizováno

Novým děkanem plzeňské právnické fakulty se stal exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Padla tak hrozba nucené správy a případného uzavření školy.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jiří Pospíšil při svém předvolebním projevu na plzeňských právech.

Článek

Třiatřicetiletý Pospíšil, který skandály pronásledovanou fakultu vedl pět týdnů jako pověřený děkan, získal při pondělní tajné volbě 11 hlasů celkem osmnáctičlenného akademického senátu, tedy o jeden hlas více než bylo potřebné minimum.

Protikandidáta Karola Hrádelu, advokáta, jenž proslul především jako obhájce jednoho z aktérů fotbalové „kapříkové aféry“, podpořilo jen šest senátorů. Volba byla tajná, Pospíšil však měl mít jistých pět hlasů od studentů zastoupených v senátu.

„Máme připraveno 14 reformních kroků, s nimiž může jakýchkoliv děkan školu během několika týdnů nebo měsíců napravit a vrátit jí původní lesk. Na odstranění všech problémů může stačit jeden akademický rok,“ prohlásil před volbou Pospíšil. „Jde třeba o obnovení fungování vědecké rady nebo ustavení kolegia děkana,“ sdělil Pospíšil.

Hrádela apeloval ve svém předvolebním projevu na maximální otevřenost a transparentnost. Fakulta podle něj měla problémy s kontrolou a v některých věcech nerespektovala zákony. „Ihned musíme reagovat na požadavky akreditační komise a rektorátu,“ upozornil Hrádela.

Dobrý signál

Zvolení děkana je dobrým signálem pro ministerstvo školství i akreditační komisi. „Pokud bude zvolen děkan, který bude mít dobrý reformní program a bude jej dodržovat, pak bude možné pokračovat v očistě této školy,“ uvedla v pátek 30. října při návštěvě fakulty ministryně školství Miroslava Kopicová. Ta zároveň pohrozila, že pokud nedojde na zásadní reformu, fakultu v krajním případě uzavře.

Akreditační komise už s Pospíšilem řadu reformních kroků konzultovala. „Z devadesáti procent jsou výborné,“ uvedla už dříve šéfka komise Vladimíra Dvořáková.

Skandální podzim

Plzeňskými právy otřásají skandály od poloviny září, kdy vyšla najevo plagiátorská kauza tehdejšího proděkana Ivana Tomažiče, do níž byl namočen i děkan Jaroslav Zachariáš a druhý proděkan Milan Kindl. Postupně vyplavaly na povrch i další kauzy, chybějícími pracemi v knihovně počínaje, nestandardními rychlostudenty konče. Kindl, Zachariáš i Tomažič už na fakultě skončili, aféra s opisováním připravila o funkci také velitele plzeňských strážníků Luďka Hosmana.

Podezřelá studia prověřuje komise jmenovaná rektorem Západočeské univerzity Josefem Průšou, k žádným konkrétním výsledkům ale zatím nedošla.  

Jiří Pospíšil
- narozen 27. listopadu 1975
- absolvoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni (1999), získal titul JUDr. (2002)
- pracoval jako advokátní koncipient, od roku 2000 vyučuje na katedře správního práva plzeňské právnické fakulty, přednášel také na soukromé Vysoké škole Karlovy Vary; od 29. září je pověřen vedením plzeňské právnické fakulty
- v roce 1994 vstoupil do ODA, v roce 1998 spoluzakládal regionální sdružení Mladých konzervativců v Plzni a ve stejném roce vstoupil do ODS-od roku 2003 je předsedou plzeňského regionálního sdružení strany v Plzeňském kraji, poslední čtyři roky také zasedá ve výkonné radě ODS-od roku 2002 je poslancem, působil mj. jako místopředseda sněmovního ústavněprávního výboru-v letech 2000-2004 zasedal v zastupitelstvu Plzeňského kraje- byl ministrem spravedlnosti ve stínové vládě ODS (2003-2006) a tento resort vedl v obou vládách Mirka Topolánka (září 2006 - květen 2009), v prvním kabinetu (do ledna 2007) byl navíc předsedou Legislativní rady vlády
- je svobodný, bezdětný
- během působení ve vládě prošel parlamentem například dlouho chystaný nový trestní zákoník, který začne platit od ledna 2010
- parlament schválil také Pospíšilem předloženou novelu občanského soudního řádu, která zavedla nový způsob doručování, který má zamezit vyhýbání se soudním obsílkám
- jako ministr čelil Pospíšil kritice kvůli situaci ve státním zastupitelství v souvislosti s některými kroky nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.Zdroj: ČTK

Anketa

Pomůže děkan Jiří Pospíšil očistit plzeňská práva?
Ano
62,7 %
Ne
26,9 %
Nevím
10,4 %
Celkem hlasovalo 8598 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám