Hlavní obsah

Jednotné přijímačky na střední školy chce ministerstvo už v roce 2011

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli dosud ministerstvo školství nezvládlo připravit státní maturitu, kterou zákonodárci koncem léta o rok raději odložili, už chystá další ambiciózní projekt. Jednotné přijímačky na střední školy. A to v době, kdy je čím dál méně dětí, a přijímací zkoušky proto školy často ruší.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Miroslava Kopicová.

Článek

Testy by měly být základním kritériem přijímacího řízení na všechny maturitní obory. Nebudou ale platit dřív, než se v celém Česku zavede zmíněná jednotná zkouška z dospělosti, což má být už v příštím školním roce, na jaře 2011.

„Školy jsou šíleně zatěžované administrativou spojenou s přijímačkami. Proto tuto pomoc vítám. Ale je tu jaksi problém. Jde o to, proč chtějí zavést jednotné přijímací zkoušky ve chvíli, kdy je méně a méně dětí a od zkoušek se bude pravděpodobně na většině škol zcela upouštět,“ řekla Právu ředitelka pražského Gymnázia Na Zatlance Jitka Kmentová.

Podle údajů ministerstva školství jen letos usedlo do lavic středních škol o 11,5 žáků méně než loni. Kmentová dodala, že je však pro, aby existoval ze základních škol jednotný výstup, neboť každá dnes učí podle vlastních vzdělávacích programů. „Rozdíly výuky jsou tak velké.“

Přihlášky budou bez omezení

Návrh pro ministryni školství Miroslavu Kopicovou zpracovalo Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (CERMAT), jež právě stamiliónový projekt státních maturit už přes 10 let připravuje. Jak by měly unifikované přijímačky vypadat v praxi, popsal Českému rozhlasu šéf centra Pavel Zelený.

Jeho plán se opírá o zavedení jednotných testů, druhým pilířem pak má být centrální informační systém. Žáci by si mohli na rozdíl od současnosti podat přihlášek, kolik by chtěli.

„Děti by se na školy měly hlásit prostřednictvím informačního systému, a to už se znalostí výsledků jednotlivých testů. Školy by musely v rámci informačního systému stanovit své požadavky. Na základě toho by probíhalo vlastní přijímací řízení,“ vysvětlil Zelený. Otázkou je, kde by se testy uskutečnily a kdo by je realizoval.

Není sice na platy, ale na projekty ano

Podle Zeleného by zavedení přijímaček nestálo moc peněz. Částku však neuvedl. „Celé řešení je postavené na technologickém a logistickém půdorysu státních maturit, jde tedy o sekundární zhodnocení prostředků, vložených do státních maturit,“ uvedl Zelený.

Šéf školských odborů František Dobšík s jednotnými přijímačkami v tuto chvílí nesouhlasí. „Zvláštní, není na platy učitelů, ale na další projekty ministerstva je peněz dost a dost,“ řekl Právu.

Dodal, že po zkušenostech se sestavováním rozpočtu kapitoly školství a zaváděním státních maturit je velký hazard spouštět podobné projekty bez široké diskuse. „Učitelé už jsou znechuceni až přespříliš,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám