Hlavní obsah

ČSSD chce přilepšit důchodcům zvláštním zákonem

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ČSSD bude prosazovat ve Sněmovně zvláštní zákon o mimořádném příplatku k důchodu ve výši 2 400 korun. Protože příští rok vláda odmítá valorizovat důchody a není možné jejich valorizaci řešit v rámci debaty ve druhém čtení novely o státním rozpočtu, chce ČSSD kompenzovat rodinám důchodců či domácnostem důchodců neuskutečněnou valorizaci důchodů vyplacením jednorázového příspěvku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Článek

"Částku 2 400 korun by dostal každý, kdo má nárok na výplatu důchodu nebo části důchodu z českého důchodového pojištění," navrhl ve čtvrtek místopředseda ČSSD a ekonomický expert strany Bohuslav Sobotka.

"Navrhujeme, aby tato mimořádná valorizace byla financována mimo státní rozpočet, z prostředků, které stát má možnost získat realisticky z dividend polostátních firem,“ řekl během prvního čtení státního rozpočtu na příští rok ve Sněmovně Sobotka.

"Jako sociální demokraté se domníváme, že by valorizace starobních a dalších důchodů alespoň o dvě procenta v roce 2010 byla namístě jak z hlediska vývoje cen, tak z hlediska například vývoje deregulace nájemného, tak z hlediska růstu výdajů občanů na financování zdravotní péče. To všechno jsou oblasti, které výrazným způsobem i v roce 2010 budou zasahovat rozpočet seniorů,“ řekl Sobotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám