Hlavní obsah

Kalousek: Máme indicie, že ČSSD do TOP 09 posílá své lidi

– Praha
Právo, Novinky, Vladimír Michna, Jiří Ovčáček

Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu v Poslanecké sněmovně naznačil, že ČSSD posílá rozkazem lidi do TOP 09, aby se stali členy této nově vzniklé strany. Máme indicie, že to tak je, ale nemůžu to samozřejmě prokázat, řekl ve čtvrtek Novinkám Kalousek. První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka Kalouskovo tvrzení odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Nemůžu to samozřejmě prokázat, ale máme indicie vedoucí k tomu, že některé politické strany se snaží do TOP 09 poslat někoho, o koho my nemáme zájem. Nemohu říct, zda se jedná o více stran, ale tyto indície máme,“ řekl ve čtvrtek Novinkám Kalousek.  

„Když někdo přinese krabici s přihláškami, je to dost podivné. Má včerejší slova ve Sněmovně byla však pouze reakcí na nehorázné vyjádření kolegy Tejce,“ upřesnil Kalousek.

Snažíme se nepřijímat ty, které nám Lidový dům poslal svým rozkazem. Není jich málo
Miroslav Kalousek

Šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc při svém středečním vystoupení ve Sněmovně hovořil o přijímání členů do TOP 09. „Já bych se chtěl prostřednictvím předsedajícího pana poslance Kalouska zeptat, jak je to s těmi zprávami, které se objevují v médiích, že TOP 09 nechce přijímat členy, že jim nechce dovolit, aby rozhodovali o kandidátkách,“ uvedl ve středu ve Sněmovně Tejc.

„Protože si myslím, že to je hlavní princip demokracie. A chtěl bych se zeptat, kdy už konečně začnete přijímat členy a kdy nebudete bránit lidem, aby se stali vašimi členy. Pak si myslím, že je možné, abyste se minimálně za stranu označovali,“ dodal Tejc.

Myslím, že kolega Kalousek by neměl být paranoidní a TOP 09 by měla fungovat jako kterákoliv demokratická strana, to znamená, neměla by se bránit přijímat nové členy
Bohuslav Sobotka

Sociální demokraté se ve středu právě do TOP 09 pustili s tím, že není pravou parlamentní stranou, jelikož její popslanci nebyli za TOP 09 zvoleni.

Kalousek na to ve Sněmovně reagoval slovy: „Snažíme se nepřijímat ty, které nám Lidový dům poslal svým rozkazem. Není jich málo.“ [celá zpráva]

Sobotka také vyzval TOP 09, aby nové členy přijímala

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka na dotaz Práva odmítl, že by Lidový dům posílal své agenty do TOP 09. Zároveň ovšem stejně jako Tejc vyzval TOP 09, aby nové členy přijímala.

„Ne, my skutečně nedisponujeme takovými lidskými zdroji, abychom se pouštěli do podobných akcí. Myslím, že kolega Kalousek by neměl být paranoidní a TOP 09 by měla fungovat jako kterákoliv demokratická strana, to znamená, neměla by se bránit přijímat nové členy,“ řekl Sobotka.

Vedení nové strany obvinil, že se bojí o vliv. „Myslí si, že je velmi zvláštní, pokud se TOP 09 uzavřela přijímání nových členů jenom proto, aby bývalí lidovci ve vedení TOP 09 nepřišli o vliv. Myslím, že to je hlavní důvod, proč se TOP 09 brání přílivu nových členů,“ míní Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám