Hlavní obsah

Evidence uživatelů léků s pseudoefedrinem je nezákonná

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evidence uživatelů léků s pseudoefedrinem je podle Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nezákonná. Na internetových stránkách to uvedl Státní ústav pro kontrolu léčiv. Systém byl založen, aby se k lékům nemohli pravidelně dostávat narkomani.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Vytvoření evidence měl na starosti právě Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). S likvidací osobních údajů ze systému již v úterý.

Léky na nachlazení s obsahem pseudoefedrinu budou od středy opět vydávány bez receptu a bez ověření toho, kolik balení si již předtím za poslední měsíc pacient vyzvedl. SÚKL tímto způsobem chtěl zamezit, aby s léky nadměrně manipulovali narkomani. Jisté omezení však zůstane, pacient dostane pouze jedno balení léku, tedy maximálně třicet tablet.

Omezení se týká konkrétně přípravků - Aspirin Complex, Daleron proti chřipce a nachlazení, Modafen, Nurofen Stopgrip, Panadol Plus Grip, Paralen plus. 

Reklama

Výběr článků

Načítám