Hlavní obsah

Komorous generálem možná nebude, služební zákon je proti

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plán ministra vnitra za ČSSD Martina Peciny na povýšení svého prvního náměstka Jiřího Komorouse do generálské hodnosti dostává vážné trhliny. Návrh, který tento týden schválila vláda, je totiž podle zjištění Práva v rozporu se služebním zákonem. Ten jednoznačně stanoví, komu prezident generálskou hvězdu může dát, a Komorous se do zákonem stanovených mantinelů pro udělování policejních hodností podle všeho nemůže vejít.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Komorous

Článek

Příslušný paragraf totiž říká, že prezident smí na návrh vlády jmenovat generálem pouze ředitele bezpečnostního sboru, jeho náměstka, a nebo šéfa organizační části bezpečnostního sboru.

Podmínky nesplňuje

Háček je přitom v tom, že ministerstvo vnitra bezpečnostním sborem na rozdíl od policie není a Komorous tak, byť je policista ve vysoké funkci, ani jednu podmínku nesplňuje. „Ministerstvo vnitra je instituce státní správy, o bezpečnostní sbor určitě nejde,“ řekl například bezpečnostní expert z policejní akademie Marián Brzybohatý.

Pecina v pátek pro Právo prostřednictvím sms uvedl, že o legislativním zádrhelu neví. „Podívám se na to,“ reagoval šéf resortu vnitra, který Komorouse na ministerstvo přivedl. Tento týden k návrhu na jeho povýšení Pecina řekl, že si to Komorous zaslouží za dlouholetou práci u policie i na ministerstvu vnitra.

Komorous má nyní v úřadě na starosti boj s extremismem a také policejní reformu. Předtím byl dlouhé roky u policie šéfem Národní protidrogové centrály. Právě v této funkci přitom podle zákona na generála být povýšen mohl, protože coby ředitel celostátního útvaru policie podmínky splňoval.

Kromě Komorouse navrhuje Pecina povýšit na brigádní generály také ředitele západočeské policie Miroslava Maštěru a zástupce generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Miloše Svobodu. Na jmenování generálmajorem, tedy ještě o jeden stupeň v hierarchii výše, pak Pecina navrhuje policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Konečné slovo má prezident republiky Václav Klaus, který nové generály jmenuje většinou u příležitosti státního svátku.

Reklama

Související témata:

Související články

Pecina chce Komorouse povýšit na generála

Bývalý šéf protidrogové centrály a současný první náměstek ministra vnitra Jiří Komorous by měl být podle zjištění Práva povýšen do hodnosti brigádního...

Výběr článků

Načítám