Hlavní obsah

Deset miliónů za arbitráž v Diag Human si odsouhlasili Kindl s Kuželem sami

Právo, Jakub Svoboda
Plzeň

Desetimiliónovou odměnu za působení v rozhodčím senátu v kauze Diag Human, o níž ve čtvrtek informovalo Právo, si z popudu ministerstva zdravotnictví navrhli spolu se švýcarským rozhodcem za Diag Human Damianem Della Ca arbitři Milan Kindl a Petr Kužel sami.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Milan Kindl

Článek

Vyplývá to z dokumentů, které ve čtvrtek Právu poskytl zdroj, který si nepřál být jmenován.

Vyplývá to z dokumentů, které ve čtvrtek Právu poskytl zdroj, který si nepřál být jmenován. Zvýšení odměny nejdříve navrhl písemně firmě Diag Human advokát Tomáš Sokol, kterému k tomu ministerstvo udělilo plnou moc. Jak Právu sdělil důvěryhodný zdroj, měl Sokol dokonce dopisem z konce letošního srpna vyzývat protistranu k jednání o odměně pod pohrůžkou, „že vyjasnění této věci (odměňování rozhodců) pravděpodobně podmiňuje jakoukoli aktivitu rozhodčího senátu“.

Na začátku září se pak Kindl a pražský zastupitel za ODS Kužel společně s Della Ca dohodli na konkrétní výši odměny 10 miliónů korun. Svůj požadavek poté předali ministerstvu a firmě Diag Human.

„Firma pod hrozbou průtahů v arbitráži rozhodcům na jejich požadavek kývla, později však pod vlivem afér kolem Kindla vzala tento svůj souhlas zpět,“ řekl Právu zdroj.

Ministerstvo se pak k přemrštěné výši odměny – arbitři se totiž případem prakticky ještě nezačali vůbec zabývat – raději vůbec nevyjádřilo.

Přes všechny současné skandály bývalého proděkana právnické fakulty v Plzni ministerstvo zdravotnictví za Kindlem nadále stojí. „Pan Kindl je uznávaným rozhodcem. Ministerstvu zdravotnictví nepřísluší hodnotit situaci na plzeňské právnické fakultě. Ve fázi nepodložených mediálních spekulací nám nepřísluší se těmito spekulacemi zabývat. V této chvíli se koncentrujeme pouze na obsah samotného sporu,“ sdělil ve čtvrtek Právu mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám