Hlavní obsah

Ministr financí Janota dostal ochranku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Eduard Janota v úterý přišel na jednání dozorčí rady Českých aerolinií s ochrankou, což nebylo v minulosti zvykem. Šéf resortu vnitra Martin Pecina později řekl, že se na něj Janota obrátil s žádostí o ochranu a on žádost předal policejnímu prezidentovi, který Janotovi přidělil bodyguardy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Důvod tohoto kroku však Pecina nechtěl konkretizovat s ohledem na Janotovu bezpečnost, nevyjádřil se k němu ani ministr financí. 

Janotu bylo donedávna možné spatřit, jak kráčí sám centrem Prahy. V úterý pouze řekl, že mu byli bodyguardi přiděleni. "Snad ne," reagoval na otázku, zda je pro takovéto opatření nějaký zvláštní důvod. "Ministr má určitý problém," připustil však bez dalších podrobností Pecina.

Ředitel útvaru pro ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala odmítl informaci o ochrance potvrdit.

Jako ministr financí nemá Janota na ochranku nárok automaticky. Takovou výsadu mají pouze prezident, premiér, předsedové obou komor parlamentu, náčelník generálního štábu, bývalá hlava státu a také někteří ministři - konkrétně místopředseda vlády pro evropské záležitosti, ministr zahraničních věcí, ministr vnitra a ministr spravedlnosti, což vyplývá z loňského nařízení vlády. Krátkodobá ochrana však může být přidělena komukoli, například důležitým svědkům, politikům, jejich příbuzným nebo podnikatelům, kteří se cítí být ohroženi.

Preventivní zvýšené ochrany se dostalo například rodině Peciny a synovi premiéra Jana Fischera, a to letos v červnu v souvislosti se zákrokem, při němž policie zadržela deset pravicových extremistů kvůli pořádání koncertů údajně propagujících nacismus a fašismus. Zvýšenou ochranu získala koncem srpna také ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Zdůvodnila to tím, že po podání stížnosti pro porušení zákona v údajné korupční kauze bývalého vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka začala dostávat více výhrůžných a útočných anonymních dopisů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám