Hlavní obsah

Paroubek brání Klause proti úvahám o odvolání

Právo, Jiří Ovčáček

Úvahy o odvolání prezidenta Václava Klause kvůli jeho požadavku k Lisabonské smlouvě, které zaznívají na domácí politické scéně, ale také v zahraničí, považuje šéf ČSSD Jiří Paroubek za projev neznalosti nebo dokonce pohrdání českou ústavou. ČSSD přitom podle svého lídra chápe Klausův požadavek jako poslední podmínku, při jejímž splnění prezident Lisabonskou smlouvu podepíše.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Hlava státu podmínila podpis smlouvy vyjednáním takových záruk, které by znemožnily prolomení Benešových dekretů. Zelení v reakci přispěchali s nápadem na odvolání Klause, stejnou úvahu začali řešit i někteří diplomaté v EU. Paroubek se v pondělí za prezidenta postavil.

„Úvahy, které zaznívají jak doma, tak ze zahraničí, o odvolání prezidenta z funkce, považujeme za projev neznalosti, v horším případě za pohrdání českou ústavou. V zájmu úspěšné ratifikace Lisabonské smlouvy varujeme před podobnými úvahami, které jsou ve svém důsledku urážlivé pro českou veřejnost,“ uvedl Paroubek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Ačkoliv podle Paroubka považuje jeho strana Klausovy požadavky za nadbytečné, pokládá za nutné o nich jednat a hledat řešení. ČSSD míní, že je to zřejmě jediná cesta k ratifikaci Lisabonu. „Chápeme požadavek prezidenta Klause za poslední podmínku, při jejímž splnění prezident Klaus Lisabonskou smlouvu ratifikuje,“ sdělil Paroubek.

Pokud se potvrdí, že Klaus informoval o svých požadavcích bývalou vládu Mirka Topolánka (ODS),  sociální demokracie žádá, aby byly sděleny důvody, proč nebyly požadavky akceptovány a kabinet je nebyl schopen prosadit. Paroubek v této souvislosti vyzval Klause, aby se k tomu osobně vyjádřil a sdělil, jak s Topolánkovou vládou komunikoval.

K tomu stejnému šéf ČSSD vyzval exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09). „V této věci je nutné jasně vysvětlit, kdo je viníkem této situace a kdo za tyto komplikace nese politickou odpovědnost,“ míní Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám