Hlavní obsah

U policie se má šetřit, čeká se masivní vlna odchodů

Právo, Jakub Troníček

Méně policistů se stejnými platy, anebo stejný počet policistů s platy nižšími. Takové jsou podle policejních personalistů možnosti, jak se vyrovnat s plánovaným snížením platů veřejných zaměstnanců o 4 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

U policie to vře. V souvislosti s očekávaným dalším propadem příjmů stále více policistů mluví o odchodu do civilu. Do konce roku by tak mohlo svléknout uniformu až několik tisíc lidí, za které by kvůli škrtům v rozpočtu nepřišla náhrada.

Za odchodné víc než se ušetří na platech

Policejní odbory navíc upozorňují, že jen na jednorázovém odchodném by sbor svým končícím zaměstnancům vyplatil daleko více, než by předtím na jejich platech ušetřil.

„Snížení objemu peněz na mzdy o 4 procenta znamená u policie úsporu zhruba 700 miliónů korun. Na odchodném by přitom mohlo být vyplaceno až 900 miliónů a to nemluvím o škodách, které napáchají odchody zkušených policistů, za které nebude náhrada,“ řekl k tomu předseda policejních odborů Milan Štěpánek.

Lidí, kterým by se vyplatilo ještě letos do civilu odejít, je přitom podle něj zhruba sedm tisíc. „Očekávám, že zhruba tři tisíce z nich nakonec opravdu odejdou,“ uvedl Štěpánek s tím, že se jedná o policisty s odslouženými pětadvaceti lety nebo o lidi s praxí mezi deseti a patnácti lety.

Odbory podle něj chtějí od policejního prezidenta Oldřicha Martinů co nejdříve slyšet, jak celou situaci vyřeší, tedy která ze dvou možných variant bude platit. „Policisté mají v současné době bohužel jen jednu jistotu, tedy že peněz na platy bude méně. Atmosféře to samozřejmě neprospívá,“ poznamenal Štěpánek.

Martinů v pátek Právu řekl, že vedení policie celou situaci v současné době analyzuje. „Náš cíl jsou co nejmenší dopady na platy jednotlivých policistů,“ uvedl prezident.

Půlka lidí slouží méně než 10 let

Podle šéfa personalistiky na policejním prezidiu Romana Fidlera je přitom takřka jisté, že snížení platů by k dalším odchodům vedlo. „Hledáme proto cesty, aby to pokud možno policisty nepostihlo, nebo alespoň ne ty nejlepší a nejzkušenější,“ konstatoval Fidler s tím, že už nyní má policie zhruba polovinu lidí, kteří slouží méně než deset let.

Nejvíce policistů, přes pět tisíc, odešlo do civilu v roce 2007, tedy v době, kdy začal platit nový služební zákon, který zajišťuje déle sloužícím policistům vysoké výsluhy. Běžně odchází na konci roku podle Fidlera zhruba 1500 lidí, letos se však očekává číslo vyšší, a to i z těch nejvyšších pater policie.

Do civilu už například odešel v srpnu někdejší náměstek policejního prezidenta Jiří Houba, který měl pod sebou celou kriminálku včetně elitních celostátních útvarů. Ve středu pak policie informovala, že ve funkci končí také šéf Útvaru speciálních činností Dušan Čech. Právě jeho útvar přitom u policie patří k těm nejutajovanějším, na starosti má např. ochranu důležitých svědků nebo nasazování policejních agentů.

Anketa

Souhlasíte se snížením platů policistů?
Ano
37 %
Ne
63 %
Celkem hlasovalo 7219 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám