Hlavní obsah

Filip chce odejít z čela KSČM, pokud ve vedení zůstane Dolejš

Praha
Aktualizováno

Předseda KSČM Vojtěch Filip v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že očekává odchod místopředsedů Jiřího Dolejše a Čeňka Miloty z vedení strany kvůli aféře s ovlivňováním zákona za úplatu. Pokud neodejdou, nechce dál komunisty řídit. Podobně předseda lidovců Cyril Svoboda vyzval tajemníka KDU-ČSL Jiřího Stodůlku, aby zvážil další setrvání ve funkci, protože o stejné nabídce jednal.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

"Za takových okolností já stranu řídit nechci," řekl Filip v ČT na otázku, co se stane, když oba místopředsedové z vedení strany neodejdou. V úterý se bude případem zabývat mimořádná schůze výkonného výboru strany. Tam Filip navrhne jejich odvolání, pokud sami nerezignují.

"Kdybych udělal jakýkoli jiný krok, tak bych musel uvažovat o své vlastní rezignaci," prohlásil Filip. "Způsob, jakým poškodili stranu, já přijmout nemohu," zdůraznil. Postup Dolejše a Miloty dnes Filip opakovaně zkritizoval.

Dolejš a Milota tvrdí, že jsou nevinní

"Je to takový nonsens, se kterým jsem se ještě nesetkal. A kdybych to nazval naivitou, tak jsem velmi mírný," řekl. Podle něj prokázali, že nezvládají svou funkci. Dolejš už v sobotu uvedl, že rezignaci odmítá s tím, že by mohla být vnímána jako přiznání viny. On se ale cítí nevinný.

Milota a Dolejš podle MfD nabízeli zájemci, že peníze může straně poskytnout formou inzerce ve spřízněném deníku Haló noviny, který vydává akciová společnost Futura. Milota, který je místopředsedou představenstva Futury, tvrdí, že nabízení inzerce v Haló novinách je součástí jeho práce. Řadu informací z MfD označil v tiskovém prohlášení za lež, nenabízel prý ani skrytí identity sponzora ani to, že se pokusí změnit zákon ve prospěch údajného podnikatele.

Ochotně skočili na miliónovou návnadu

Milota a Dolejš z KSČM a také kandidát nové strany TOP 09 Ladislav Šustr by podle zjištění Mladé fronty Dnes byli ochotní za peníze slíbit, že se pokusí změnit chystanou novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora. Navíc by slíbili dárci peněz skrytí jeho identity, čímž by porušili zákon, zjistil test, který trval dva měsíce.[celá zpráva]

Zatímco Šustr v sobotu ráno oznámil, že skládá svůj mandát a odchází i z dozorčí rady ve společnosti Sazka a.s., Dolejš na jednání s falešným lobbistou nevidí nic špatného.

Fiktivní podnikatel jednal i s představiteli KDU-ČSL. Lidovecký tajemník Jiří Stodůlka byl podle MfD obchodu "milion za změnu zákona" nakloněn, ale zarazil ho předseda strany Cyril Svoboda. Ten České televizi řekl, že v sobotu vyzval Stodůlku, aby zvážil svoji zodpovědnost. "Pro nás je to uzavřená věc. Nicméně nesmí dojít ani k tomu, že bychom komunikovali, že bychom navazovali přátelské vztahy s lobbisty tohoto typu," prohlásil. Vedení KDU-ČSL by se touto kauzou mělo zabývat ještě dnes odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám