Hlavní obsah

Poslanec Šťastný: zvítězila tabáková lobby

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podle poslance Borise Šťastného (ODS) zvítězila v pátek ve Sněmovně tabáková lobby. Poslanec známý bojem proti kouření, se domnívá, že šlo o širokou dohodu, která neumožnila přijetí původního návrhu ministra financí Eduarda Janoty na růst spotřební daně z cigaret z 28 na 29 procent.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec Boris Šťastný (ODS)

Článek

„Já to pokládám za vítězství tabákové lobby, jejíž zástupci se tady v kuloárech za poslední dva dny pohybovali a pohybují bez jakéhokoli omezení, zatímco předseda naší strany Topolánek se tady nemůže bez doprovodu pohybovat a sedí na galerii pro hosty. Tito lidé se tady pohybují i nyní. Někteří z nich mají kartičky poslaneckých asistentů,“ řekl novinářům Šťastný.

Kdyby návrh prošel, šlo by o několikakorunové zvýšení cen tabákových výrobků, což by podle Šťastného vedlo ke snížení výskytu kouření u dětí a mladistvých a současně zhruba ke třem miliardám korun navíc do státního rozpočtu.

Přijat byl pouze návrh poslance KSČM Petra Braného, který je podle Šťastného pouze kosmetickou změnou. Na dotaz Práva, jak probíhala debata na klubu ODS, Šťastný uvedl: „Tento bod nebyl široce diskutován a ze strany předsedy klubu bylo pouze sděleno, že jde o technickou změnu. Jsem přesvědčen, že muselo jít o nějakou širší dohodu na úrovni politických stran... Tuto dohodu spíše připisuji tomu, že k ní muselo dojít na vyšších patrech, kam my běžní poslanci nedosáhneme.“           

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám