Hlavní obsah

Do Česka přijede papež - celebrita z donucení

Právo, Jan Rovenský,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po americkém prezidentovi Baracku Obamovi zavítá zítra do Česka další „celebrita“ – papež Benedikt XVI. Na pozvání prezidenta Václava Klause a České biskupské konference navštíví Prahu, Brno a Starou Boleslav.

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

„Není to muž médií, muž mnoha slov,“ řekl ve čtvrtek novinářům pražský biskup Václav Malý. Podle něj je hlavně akademik. „Proto ale lidé pozorně naslouchají tomu, co řekne,“ dodal. Ačkoli papež to s médii neumí tolik jako jeho předchůdce Jan Pavel II., na nedostatek zájmu si stěžovat rozhodně nemůže – na mších v Brně a ve Staré Boleslavi se čeká 150 tisíc poutníků a o lístky je značný zájem.

Česko přitom patří k nejateističtějším zemím na světě, věřících je asi 30 procent, řada poutníků však bude i z okolních zemí, hlavně Polska a Slovenska.

Pražské Jezulátko má kvůli papeži nové šatyVideo: ČTK

Kdyby česká politika nepřipomínala houpačku, přijel by papež dva týdny před volbami, z čehož by jistě měli radost lidovci. Takto lze říci, že papežova slova budou obezřetně sledována hlavně s ohledem na blížící se dvacáté výročí pádu komunismu ve východní Evropě.

Svatý Vít je kvůli papeži nepřístupný od pátku
Již od pátku bude kvůli přípravě návštěvy papeže omezen provoz na Pražském hradě. Turistům bude zakázán vstup do katedrály sv. Víta, Vladislavského sálu a přilehlých prostor. V sobotu 26. září, v den příjezdu Benedikta XVI., bude areál Hradu včetně zahrad zcela uzavřen až do osmi večer.Částečně omezen provoz bude v neděli od 12 hodin – zcela uzavřeno bude první nádvoří a Starý královský palác, na Jiřské náměstí a na druhé a třetí nádvoří bude vstup omezen. I přes všechny výluky zůstane Hrad obousměrně průchozí.V pondělí 28. září bude uzavřen Vladislavský sál a přilehlé prostory.  rsk, Právo

Podle některých zdrojů se papež neopomene zmínit o vztahu mezi vírou a svobodou. Uplynulou neděli papež katolické agentuře CNA řekl, že po dramatických událostech minulého století „musí ČR, jakožto i celý kontinent, znovu nalézt důvod pro víru a naději“. Podle vatikánského mluvčího Federika Lobardiho bude Benedikt XVI. hovořit o roli, kterou věřící mohou sehrát při vytváření budoucnosti v sekularizované společnosti, a vyzve k tomu, aby sjednocování Evropy neprobíhalo jen na ekonomické a materiální bázi, ale i na sdílených hodnotách.

Kardinál Miloslav Vlk před časem naznačil, že papež při svém kázání bude vycházet ze své nejnovější encykliky Láska v pravdě.

Hlava církve bude v Česku počtvrté

Papež do ČR přijede po dvanácti letech a Benedikt XVI. bude druhým pontifikem, který do Česka dorazí; Jan Pavel II. tu byl třikrát (v roce 1990 v tehdejší ČSFR, v roce 1995 a naposledy v roce 1997).

O náboženské dimenzi jeho cesty není sporu – hned po svém zítřejším příletu na ruzyňské letiště se vydá do malostranského kostela Panny Marie Vítězné, kde se pokloní sošce Pražského Jezulátka. Hlavním ohniskem jeho pastoračních aktivit bude v neděli mše v Brně a pondělní pouť do Staré Boleslavi.

Biskup Malý řekl, že papež bude zdůrazňovat své tři základní postoje – víru, naději, lásku a při setkání s akademiky bude hovořit o vztahu víry a rozumu.

Dálnice D1 bude neprůjezdná od soboty 18 do neděle 20 hodin
Od soboty 26. srpna od šesti večer do neděle 27. srpna do 20 hodin bude uzavřen úsek dálnice D 1 od 196. po 203. kilometr a poslouží jako dočasné parkoviště pro asi dva tisíce autobusů. Objížďka tohoto úseku povede přes Brno.Do Brna by mělo přijet na 100 tisíc poutníků nejen z ČR, ale také ze Slovenska, Polska, Maďarska, Německa, Chorvatska či Slovinska. Osobní vozidla budou účastníci mše na tuřanském letišti zaparkovat na Černovických terasách. Na brněnskou mši společnost vypraví České dráhy mimořádné rychlíky z Pardubic, Jihlavy a Žďáru nad Sázavou. Spojení z Bojkovic, Slavičína, Veselí nad Moravou a Třebíče zajistí zvláštní spoje. Z Brna bude také vypraven speciální vlak pro ty, kteří se budou chtít přesunout po mši v Brně do Staré Boleslavi.mh, Právo

Benedikt XVI. se rozhodně bude chtít vyhnout jakýmkoli kontroverzním výrokům – milovník klasické hudby a koček však za více než čtyři roky ve své funkci na sebe už několikrát upoutal nechtěnou pozornost.

V roce 2006 při přednášce v Řezně například rozzlobil muslimy, když naznačil, že jediné, co přinesl světu nového prorok Mohamed, bylo rozšiřování víry násilím.

K posledním z „přešlapů“ Benedikt XVI. patřilo letošní zrušení exkomunikace čtyř tradicionalistických biskupů, mezi nimiž byl i popírač holocaustu Richard Williamson.

Smlouva a restituce zůstávají nedořešené

Z pohledu Vatikánu na papežovu návštěvu vrhají stín dvě nevyřešené záležitosti.

První z nich je otázka církevních restitucí – na počátku roku vláda tehdejšího premiéra Mirka Topolánka navrhla vyplatit církvím 83 miliard Kč, což by při šedesátiletém splácení i s úroky ve výsledku znamenalo 270 miliard korun. Kvůli tomu, že ztratila většinu ve Sněmovně, se jí to nepodařilo prosadit.

Problémem číslo dvě je česko-vatikánská smlouva o postavení katolické církve, kterou Praha – na rozdíl od Svatého stolce – dosud neratifikovala.

Tento dokument měl upravit nejen otázky např. ve zdravotnictví, školství i kultuře. Sněmovna ji v roce 2003 odmítla s tím, že je smlouva pro zemi nevýhodná.

Otázku nedokončené ratifikace chce při půlhodinovém setkání s premiérem Janem Fischerem otevřít i vatikánský státní sekretář Tarsicio Bertone, potvrdil mluvčí církve Federico Lombardi. Neočekává se sice průlom, obě strany však budou mít příležitost si vyjasnit pozice, i když Vatikán v minulosti několikrát prohlásil, že je se stávajícím zněním spokojen. „Tato otázka vyžaduje klidné a dlouhodobé řešení,“ prohlásil Malý.

Ani on neočekává vyřešení záležitosti při návštěvě ČR. Majetkové vyrovnání s církvemi však jistě zbude až na příští vládu; Fischer v květnu prohlásil, že jeho kabinet se touto otázkou zabývat nebude.

Třídenní program návštěvy
sobota 26. září 11.30 – přílet do Prahy 12.30 – návštěva malostranského kostela Panny Marie Vítězné a jízda papamobilem do Voršilské ulice 16.30 – návštěva prezidenta na Hradě 17.00 – setkání s představiteli politického a společenského života na Hradě 18.00 – modlitba v katedrále sv. Víta
neděle 27. září 10.00 – mše na letišti v Brně-Tuřanech 12.45 – odlet do Prahy 17.15 – setkání s představiteli Ekumenické rady církví 18.00 – setkání s akademickou obcí ve Vladislavském sále na Hradě
pondělí 28. září 8.50 – návštěva baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi 9.45 – mše u příležitosti Národní svatováclavské pouti 13.15 – oběd s biskupy v Praze 17.15 – závěrečný ceremoniál na ruzyňském letišti 17.45 – odlet do Říma

Papež posvětí desítky předmětů

Návštěvy papeže se tradičně využívá k požehnání relikvií. V Brně je připraveno pro Benedikta XVI. k požehnání celkem 57 předmětů. Nejznámější z nich jsou tři mohutné zvony. Kromě 39 základních kamenů pro kostely, kaple a kláštery jsou mezi nimi i ojedinělé předměty jako kopie deskového obrazu Panny Marie Rynecké pro Mariánský sloup ze Staroměstského náměstí v Praze. Původní sloup strhli vlastenci v roce 1918 při vyhlášení Československa.

V areálu papežské mše u letiště v Brně-Tuřanech už stojí obří křesťanské symboly. Jedenáctimetrovou kotvu zvolil jako symboliku autor architektonického řešení brněnského areálu architekt Marek Štěpán, protože tématem návštěvy v Brně je naděje.

„Kotva je umístěna na pomyslné duchovní ose areálu, která vede od starých božích muk k této kotvě. Osa tak vyjadřuje spojnici mezi minulostí – našimi předky – přes přítomnost, kterou je společná velká mše, a budoucností, kterou vyjadřuje naděje. Po této ose bude také Benedikt XVI. přijíždět,“ uvedl architekt.

Kotva je z lehké překližkové konstrukce, má jednorázové použití, následně bude recyklována. Druhým symbolem papežské mše je tunu těžký a 12 metrů vysoký kříž vyrobený v kovářství J. Jandy v Osikách u Litomyšle.

Zatímco kotva bude po slavnosti zničena, kříž po odletu papeže vztyčí v kapucínských zahradách v Brně jako trvalou památku na návštěvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám