Hlavní obsah

Janotův úsporný balíček prošel, schodek by měl být 162,8 miliardy

Praha
Aktualizováno

Poslanci v pátek odhlasovali úsporný balíček usilující o snížení rekordního schodku rozpočtu 230 miliard. Pro hlasovalo 163 zákonodárců, proti bylo 26. Premiér Jan Fischer vzápětí poslancům poděkoval. Zákonodárci nejprve hlasovali o pozměňovacích návrzích, následně schválili návrh jako celek.

Článek

Premiér po hlasování také řekl, že bere schválení protikrizových opatření jako vyjádření podpory Sněmovny. Jeho kabinet předloží na základě balíčku do 30. září návrh státního rozpočtu a připraví program vlády až do řádných voleb na jaře příštího roku.

Po dohodě ODS a ČSSD byly přijaty například pozměňovací návrhy Petra Nečase. Dojde tak ke zrušení vyššího zdanění lidí s příjmy nad 145 tisíc. V původní výši zůstanou také rodičovské příspěvky, porodné a příspěvky pro handicapované. 

V hlasování naopak neprošel návrh Cyrila Svobody na vyšší zdanění hazardu. Poslanci naopak schválili zvýšení spotřební daně u cigaret. Zvyšovat se naopak nebudou podpory v nezaměstnanosti.

Ministr financí Eduard Janota ještě před konečným hlasováním poslancům poděkoval a řekl, že bude-li výsledný návrh schválen, bude deficit rozpočtu 162,8 miliardy korun. Deficit HDP by tak podle něj měl dosáhnout 5,2 procenta.

Na návrhu se nakonec shodly všechny strany vyjma komunistů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý poslanec Mirek Topolánek sleduje debatu na galerii ve Sněmovně.

ČSSD ustoupila od vyšších dávek pro nezaměstnané

Ještě před hlasováním poslanci dvě hodiny jednali v klubech. ČSSD a ODS se chtěly dohodnout na kompromisu. ČSSD nakonec ustoupila od požadavku zvyšovat podpory v nezaměstnanosti a přídavky na děti. Oba návrhy jsou v už přijatém protikrizovém balíčku, který byl schválen spolu se šrotovným. Janotův balíček jej ale chce zrušit.

"Ano, je to pravda. Chceme, aby balíček byl schválen co největším počtem hlasů v Poslanecké sněmovně," potvrdil ještě před hlasováním místopředseda ČSSD Milan Urban.

Urban doplnil, že proti požadavku zachovat protikrizový zákon ČSSD se postavila ODS, a jeho strana se proto rozhodla pro dosažení kompromisu.

Lubomír Zaorálek řekl, že ČSSD se bude tyto návrh zvýšení podpor v nezaměstnanosti  snažit prosadit novelou zákona.

Poslanci nad balíčkem debatovali celý čtvrtek, diskuze se však zvrhla ve verbální přestřelky. Závěrem debaty bylo předloženo k úspornému balíčku na dvacet pozměňovacích návrhů, jimiž se budou poslanci během pátku zabývat.

Komunisté například navrhovali zavedení progresivní daně pro fyzické i právnické osoby, lidovci pak přišli s návrhem zavedení vyšší daně z hazardních her. ČSSD zase požaduje valorizaci důchodů, což ministr financí Eduard Janota z balíčku vyškrtl, navíc by ráda měla v balíčku protikrizová opatření včetně zavedení šrotovného, která ve Sněmovně prosadila navzdory prezidentskému vetu.

Co se díky balíčku například změní

- zvýší se DPH z 9 na 10, respektive z 19 na 20 procent

- dojde ke zvýšení spotřební daně u cigaret, alkoholu, piva a benzinu

- strop pro odvody sociálního pojištění se posune na šestinásobek hrubé mzdy

-  zruší se dopady zákona o šrotovném

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek opět otočil, má další požadavky

Osud vládního úsporného balíčku je po čtvrteční schůzce lídrů stran nejistý. Předseda ČSSD Jiří Paroubek opět nedodržel včerejší dohody a snaží se navíc...

Výběr článků

Načítám