Hlavní obsah

Právo a Novinky ústavní soudce neodposlouchávaly

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Novinky.cz, které ve čtvrtek na základě informací deníku Právo informovaly o rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) zrušit předčasné volby jako první s více než hodinovým předstihem, způsobily rozruch. Na tiskové konferenci ústavních soudců padl dotaz, jak je možné, že Novinky o výsledku věděly předem.

Foto: Igor Zehl , ČTK

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský (vlevo) a další soudci na veřejném jednání pléna ÚS.

Článek

"Byl bych velmi nerad, kdyby informace unikla od někoho ze soudců, druhá varianta je, že šlo o dedukci. Právník, který zná procedury soudu, tuší, když soud odloží vykonatelnost napadeného rozhodnutí, tak také z toho může odvodit i výsledek,“ řekl šéf ÚS Pavel Rychetský.

K tomu, že šlo o spekulaci, se přiklonil i soudce-zpravodaj Pavel Holländer. Podle něj ti, kdo jsou seznámeni s rozhodovacími procedurami, "mohli pochopit, jakými úvahami se ÚS ubírá“.

Místopředsedkyně ÚS Eliška Wagnerová dokonce prohlásila, že mohlo jít o odposlech: "Přidala bych ještě třetí alternativu, a tou je technika. Dnes víme, že se dá odposlouchávat“.

Nebyla v tom ovšem ani technika, ani pouhá dedukce. Byl to informovaný zdroj, který Právo nemůže prozradit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám