Hlavní obsah

Kalousek se přiznal: Světovou ekonomickou krizi jsem rozpoutal já

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Spoluzakladatel TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek se v úterý odpoledne na půdě Poslanecké sněmovny přiznal k rozpoutání světové ekonomické krize. Učinil tak v nadsázce poté, když šéf ČSSD Jiří Paroubek řekl, že Kalousek coby ministr ekonomickou krizi podcenil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek ve Sněmovně

Článek

Paroubek na Kalouska reagoval a položil si řečnickou otázku, jak může Kalousek hovořit o zadlužení, když to byl on, kdo navrhl letošní rozpočet, který skončí oproti původnímu návrhu s mnohem větším schodkem.

Kalousek následně předstoupil před poslance a s kajícným výrazem se přiznal k rozpoutání světové ekonomické krize a vyjmenoval několik milníků, které její vývoj ve světě provázely.

"Pane předsedo Paroubku, já se vám přiznám. Já jsem rozpoutal světovou ekonomickou krizi, jejíhož konce nikdo nebyl schopen dohlédnout, já jsem položil Lehman Brothers, já jsem přesvědčil pana prezidenta Obamu, aby udělal obrovský schodek, přes 11 procent z hrubého domácího produktu Spojených států, a jen tak jako mezi snídaní a svačinou jsem přesvědčil Melčáka, aby podal tu ústavní stížnost," řekl Kalousek ve Sněmovně při výměně názorů s Paroubkem.

Kalousek připomněl, že přijetím úsporného balíčku, který navrhl ministr financí Eduard Janota, ušetří státní rozpočet několik desítek miliard, o něž bude nižší zadlužení země. Dodal také, že Janotův návrh nemůže vyhovovat s ohledem na volební programy žádné straně, ale je pozitivní pro občany.

Hlavním bodem úterního programu přitom má být změna Ústavy, která by umožnila samorozpuštění Sněmovny a konání předčasných voleb bez ohledu na výrok Ústavního soudu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám