Hlavní obsah

Právníci mi ďábelský plán porodu komplikují, vtipkuje Paroubková nad Motejlem

Právo, Novinky, Naďa Adamičková
Praha
Aktualizováno

Veřejný ochránce práv občanů Otakar Motejl překročil všechny hranice vkusu vůči těhotným ženám. V rozhovoru pro Hospodářské noviny v souvislosti s odkladem termínu voleb naznačil, že Petra Paroubková přišla do jiného stavu kvůli tomu, aby pomohla svému muži, předsedovi ČSSD, s volebními preferencemi. Paroubková na to v pátek reagovala se zjevnou nadsázkou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek s manželkou Petrou

Článek

„Pan doktor bude překvapen, neboť mne skutečně neurazil a místo emoce negativní ve mně vyvolal emoce smířlivé a pozitivní, velmi mne pobavil,“ sdělila v tiskovém prohlášení Paroubková.

Pak pro jistotu novináře upozornila, že text její odpovědi nadsázku obsahuje.

„Beru si slova pana doktora (Motejla) k srdci, a ač, jaksi z pochopitelných důvodů, nejsem schopna své těhotenství koordinovat s volbami a podobnými událostmi ve společnosti, budu se snažit datum porodu sladit s datem voleb. Zdá se, že právníci mi tento ďábelský plán komplikují, neboť termín voleb je stále nejasný. Pokud se snad ukáže, že volby se budou konat až v příštím roce, budu muset zvážit své další velmi sofistikované marketingové plány a přepracovat svůj marketingovo-politicko-osobní plán a otěhotnět znovu,“ dodala Paroubková.  

Na dotaz, zda je Česko v ústavní krizi, Motejl řekl: "Není to krize ústavy, jen politiků, kteří se nemohou vyrovnat s tím, že už za volby utratili nějaké peníze. Jejich hlavním argumentem jsou zaplacené billboardy a teď se jenom všichni třesou na to, aby už dostali dvacetikorunu za hlas. A paní Paroubková by musela zřejmě znovu otěhotnět, když se volby posunou.“

Od ombudsmana jde o bezprecedentní výrok, jelikož se dotýká nejcitlivějšího okamžiku v životě žen, tedy období těhotenství a mateřství.

Paroubek: pan ombudsman je unaven

Jiří Paroubek řekl, že by výrok mohl žalovat, ale že se k tomu nechystá. Motejlovo vyjádření označil za sexistický výrok, který je mimo.

"Myslím, že to ukazuje, že pan ombudsman je již poněkud unaven, nevím, zda je to horkem nebo něčím jiným. Je to výrok poněkud sexistický, který je v rozporu s jeho dosavadní praxí a vystupováním,“ prohlásil šéf ČSSD.

Soudí, že by se Motejl měl omluvit. Sám se prý také – když se mu něco nepovede – omluví. "Doporučuji to i zkušenějším mužům,“ poznamenal Paroubek s tím, že kdyby to bylo ve středověku, věděl by, jak se bránit. "Ale věřím, že jestliže mu toto někdo donese, tak zareaguje odpovídajícím způsobem, to jest omluvou,“ míní šéf sociální demokracie.

Motejl ale Právu řekl, že se za svůj výrok omlouvat nehodlá. [celá zpráva]

Vzhledem k tomu, že termín porodu Petry Paroubkové je lékaři stanoven na začátek října, manželka předsedy ČSSD otěhotněla začátkem roku. Tedy dávno před pádem vlády Mirka Topolánka. Té Sněmovna vyslovila nedůvěru 24. března. Termín předčasných voleb 9. a 10. října prezident Václav Klaus vyhlásil 1. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám