Hlavní obsah

Cizí dítě v Česku ročně odnosí deset žen

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhradní matky porodí v Česku ročně přibližně deset dětí. Ve skutečnosti to ale může být mnohem víc, pouze tato mateřství nejsou statisticky podchycena.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Podle současných zákonů dítě patří matce, která ho porodila. Zmíněná možnost není nijak legislativně opatřena,“ objasnila současnou právní úpravu ve středu novinářům ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Náhradní mateřství se v posledních letech stává stále větší šancí pro páry, které nemohou mít vlastní dítě přirozenou cestou či metodami asistované reprodukce a nechtějí adoptovat cizí dítě.

Kolem náhradní matky, která by dítě odnosila a porodila, je ale tisíce otázek. Odborníci v Česku k tomu ve středu zahájili diskusi a nikdo neví, jak dlouho potrvá. Podle některých lékařů to může být stejně dlouho jako diskuse o eutanazii, tedy dobrovolném odchodu ze života za pomoci lékařů. O eutanazii se už diskutuje dvacet let a stejně tak tomu může být s diskusí o náhradní matce.

Z lékařského hlediska je metoda náhradního mateřství technicky jednoduchá. Lékaři ženě s nefunkční či chybějící dělohou odeberou vajíčko, uměle je oplodní spermií manžela a embryo vloží do dělohy náhradní matky, která pak po porodu dítě předá biologickým rodičům.

Ani lékaři nejsou jednotní

„Ani samotní zdravotničtí odborníci nejsou v této otázce zajedno a je mnoho naprosto protichůdných názorů,“ přiznává ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Právní vztah mezi biologickými rodiči a náhradní matkou by mohl v budoucnu upravovat zákon nebo smlouva. Ta by sporné otázky řešila.

Legální institut náhradní matky je už například v USA, Británii, na Kypru, v Maďarsku nebo Izraeli. V USA to stojí zhruba 50 000 dolarů (asi 900 000 korun).

Náhradní mateřství za podmínky schválené soudem je třeba v Řecku. Ve většině evropských států je náhradní mateřství nelegální a trestným činem je v Austrálii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám