Hlavní obsah

O proplácení poplatků v lékárnách na Karlovarsku nebyl zájem

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vray

O vrácení regulačních třicetikorunových poplatků za recept, o které lze díky vedení Karlovarského kraje od úterý 1. září požádat také ve všech lékárnách v regionu včetně soukromých, nebyl v první den zavedení nového systému mezi pacienty valný zájem.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jedna ze zákaznic soukromé lékárny v karlovarské poliklinice na náměstí dr. Milady Horákové si prohlíží žádost o proplacení třicetikorunového regulačního poplatku za recept.

Článek

"Za recept dám třicet korun. Když je budu chtít od kraje proplatit, tak musím poslat poštou žádost se známkou za deset korun, přičemž něco stojí i obálka. K tomu připočtu pět korun za příchozí platbu na účet, kterou si naúčtuje banka, a jsem skoro na nule. Nemluvě o tom, že musím dojít na poštu,“ vysvětloval Právu jeden z klientů lékárny Pasáž na Masarykově třídě v Karlových Varech. "Kdybych ale měl receptů víc, což se může příště stát, tak by se mi to už vyplatilo,“ spekuloval pacient.

Podle magistry této karlovarské lékárny Kateřiny Kaukalové ale o předtištěné žádosti o proplacení třiceti korun regulačního poplatku za recept, které nechal kraj v předstihu po všech 91 soukromých lékárnách v regionu rozvést, byl paradoxně hlavně zájem u těch klientů, kteří měli jen jeden recept. "Asi dvacet zákazníků se o formuláře zajímalo, ale pouze čtyři si jej vzali. Paradoxně lidi, kteří měli jen jeden recept,“ podivovala se. 

Zájem měli podle průzkumu Práva hlavně starší pacienti nad 50 let. "Hodně lidí si myslelo, že dostanou peníze hned na místě, ale to podle zákona nejde, takže byli spíše rozezleni, když jsem jim popisovala celý systém,“ prozradila Kaukalová. Kromě lékáren mohou získat zájemci formulář na webových stránkách kraje. Žádost musí poslat do tří dnů společně s dokladem o zaplacení. Pak dostanou peníze do dvou měsíců na svůj bankovní účet.

"Neprůchodný systém"

"Zavedli jsme proplácení regulačních poplatků ve všech, a tedy i v soukromých lékárnách hlavně proto, abychom tuto možnost nabídli obyvatelům celého kraje,“ komentoval hejtman kraje Josef Novotný (ČSSD). 

Dosud se totiž poplatky za recept proplácely pouze v lékárně v nemocnici v Karlových Varech a lidé například na Chebsku přicházeli zkrátka. "Zájem měli o formuláře jen jedinci,“ uvedla magistra lékárny Flora v Chebu Žaneta Sliepková. "Určitě to byli ti, co měli více receptů. V dalších dnech, až to vejde více do povědomí lidí, bude ale myslím zájem větší,“ dodala.

"U nás si vzala žádost pouze jedna zákaznice,“ uvedla zaměstnankyně lékárny Alma v Mariánských Lázních. "Myslím, že systém je dost neprůchodný, takže zájem není velký,“ doplnila.

Kraj se vyhnul soudním sporům

"Během úterního dopoledne si formulář na proplacení poplatků vzali asi tři převážně starší lidé,“ řekla Právu jednatelka chodovské lékárny Panacea Helga Kovačková. Podle ní nemá novinka karlovarského krajského úřadu žádný větší význam. "V práci nás to spíše zdržuje a zájem o ni podle všeho bude u nás minimální,“ poznamenala Kovačková.

Podle Novotného má rozšíření systému proplácení regulačních poplatků i na soukromé lékárny význam také v tom, že se kraj vyhne soudním sporům se soukromými lékárnami, které se dosud cítily v nevýhodě. "Máme v rozpočtu vyčleněno 30 miliónů korun na úhradu všech regulačních poplatků a ta částka nám bude rozhodně postačovat i přes rozšíření systému,“ uzavřel hejtman. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám