Hlavní obsah

Jandák přirovnal skupinku klaunů protestujících proti ČSSD k jednotkám SA

Na mítink ČSSD do Českého Krumlova přišli odpůrci sociální demokracie v klaunských kostýmech, stínový ministr soc. dem. a lídr jihočeské kandidátky Vítězslav Jandák skupinu lidí přirovnal k nacistickým oddílům SA.

Článek

Podle Jandáka za akcí stojí lidé, kteří organizují kampaň pro ODS. "Do společnosti vnášejí strach a hrůzu. Vzpomněl jsem si na jednotky SA," uvedl poslanec.

Odpůrci sociálních demokratů na mítinku začali podle volebního manažera Jaroslava Tvrdíka střílet rachejtle a vyluzovat zvuky vysokofrekvenčních sirén, takže údajně nebylo z proslovů předáků nic slyšet. Skupinka neustále vyvolávala další provokace, znechucovala a odrazovala shromážděné lidi, zdůraznil Tvrdík.

Sociální demokraté v neděli na tiskové konferenci vyzvali všechny strany, aby podobné akce bojkotovaly. "Narušitelé“, jak volební manažer protestující klauny nazval, se podle něj dopustili trestného činu, protože porušili shromažďovací zákon. "Co zákon jednoznačně definuje jako porušení: Je to všechno, co ruší pokojný projev předáků sociální demokracie či možnost účastníků toho mítinku ptát se předáků sociální demokracie," řekl. 

ODS prohlásila, že s narušením akce sociálních demokratů nemá nic společného. Policie případ vyšetřuje jako přestupek.

Podle policie se jednalo jen o několik slovních rozepří. Skupinka 15 až 20 mladých lidí na ostrůvku uprostřed Vltavy stříkala vodu z vodních stříkacích pistolí, jednou použila světelnou pyrotechniku a dvakrát až třikrát v krátkých intervalech zazněla ruční siréna. "Vzhledem k tomu, že skupinka byla na ostrůvku uprostřed Vltavy, to znamená, že byla fyzicky oddělena od shromáždění, bezprostředně průběh mítinku ČSSD nenarušovala," doplnila policejní mluvčí Michaela Hončíková.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám