Hlavní obsah

TOP 09 má prý program z Rakousko-Uherska, zaútočil Paroubek na stranu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek ostře zaútočil na TOP 09 a její ekonomický program. Podle Paroubka je "návratem do dob Rakouska - Uherska". Stranu, kterou založil Miroslav Kalousek, pak tituloval jako TOP(olánek)09.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Paroubek tak naplňuje své vyjádření v nejnovějším vnitrostranickém bulletinu ČSSD, který má Právo k dispozici a nese datum 27. 8. „A musíme věnovat pozornost větší než dosud straně TOP 09. Je to strana bez programu, B-tým ODS, s problematickými vůdci, jejichž pestrou minulost (Kalousek) média velkoryse přehlížejí,“ vzkázal členům ČSSD její lídr.

Již ve čtvrtek přešel Paroubek od teorie k praxi. "Kalouskova strana TOP(olánek) 09 je účelovým projektem, který má umožnit návrat lidí, stylu a praktik vládnutí Topolánkovy vlády. Dnes představený ,ekonomický' program strany, který obsahuje na jedné straně daňovou slevu pro bohaté za služebnou, a na straně druhé trestá ty, co ztratí zaměstnání, je s mírnou nadsázkou návratem do dob Rakouska-Uherska,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

U programu TOP 09 postrádá Paroubek vizi, jak docílit nastartování ekonomického růstu. Program strany přitom označil za „nadstavbu ekonomických návrhů ODS“. Zároveň TOP 09 položil pět „základních otázek“.

Paroubka zajímá, kolik strana vedená Karlem Schwarzenbergem zaplatila „za masivní předvolební kampaň“, když její dary dosáhly podle něj jen několika miliónů korun. TOP 09 se také ptá, zda jí stačí vysvětlení představitelů ODS

„Můžete vyloučit, že by po volbách ve vládě s vaší účastí byl ministrem vnitra Ivan Langer,“ táže se dále Paroubek. Právě Langer je trnem v oku ČSSD, která jej soustavně kritizuje. Lídra soc. dem. také zajímá, zda bude TOP 09 požadovat odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a „prošetření všech sporných kroků v rámci státního zastupitelství ve věci tzv. justiční mafie“.

Závěrečná otázka je namířena na Kalouska. „Jaký je názor Karla Schwarzenberga na politickou minulost, korupční kauzy a podezření týkající se Miroslava Kalouska,“ pokládá Paroubek dotaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám