Hlavní obsah

Český hojivý gel zaujal americké podiatry

Mast na hojení ran Hemagel, patentovaná českými vědci, získala ocenění prestižní asociace amerických podiatrů, tj. lékařů, kteří se specializují na léčbu nohou. Na mezinárodním kongresu Americké podiatrické asociace (APMA) v Torontu byl tento přípravek zařazen mezi 20 produktů, pro které je v USA a Kanadě možné používat doporučující značku této organizace.

Článek

Český přípravek na hojení ran, který se na americkém trhu prodává pod obchodním názvem Wound-Be-Gone (v překladu Zranění odejde), je tak jedním z prvních výrobků neamerického původu, který doporučení APMA získal.

Základem masti je polymerní nosič, který dokáže vázat volné kyslíkové radikály v ráně, které výrazně brzdí proces hojení. Přípravek je určen k léčbě akutních poranění jako popálenin, oparů či řezných ran, tak na bércové vředy, diabetickou nohu a další chronické rány.

Vhodný i pro těhotné ženy

Hemagel lze použít jak k hojení popálenin, odřenin, řezných ran, oparu a prasklin, tak i proti obtížně se hojícím chronickým ranám (bércové vředy, diabetická noha aj.) Je možné jej nasadit u těhotných žen, rodiček po porodu i u kojících matek, neboť účinná látka nevstupuje do organismu a neohrožuje ženu, plod ani narozené dítě.

Ocenění usnadní vstup Hemagelu na americký trh, který ročně vydá na hojení chronických ran přes sedm miliard dolarů (asi 124 mld. Kč). V USA se ročně s podobnými problémy léčí 6,5 miliónu pacientů.

Zatímco v Česku stojí malé, pětigramové balení Hemagelu 140 korun, v USA se totéž balení léku prodává podle údajů z webových stránek Wake Pharma a Make-Me-Heal za 20 až 30 dolarů (cca 360 až 540 korun). To je dvaapůlkrát až čtyřikrát více než v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám