Hlavní obsah

Bezdětní by měli platit miliardy pro rodiny s dětmi, míní lidovci

Právo, Oldřich Danda

Až deseti miliardami korun ročně by chtěli lidovci přilepšit rodinám s dětmi. Zároveň ale nechtějí zvyšovat státní deficit, a proto navrhnou, aby mladým rodinám na živobytí mladé generace více přispívali ti, kteří děti nemají nebo je už neživí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lidovci Jiří Carbol (vlevo) a Cyril Svoboda a Michaela Šojdrová.

Článek

Lidovci tradičně mají početnější rodiny. Svůj plán uvádějí ve svém volebním programu, který schválili v pátek a zveřejní v pondělí.

„Rozhodli jsme se k radikálnímu kroku daňových slev, které by umožnily, aby rodiny se třemi čtyřmi dětmi neplatily daně vůbec nebo by mohly dokonce využívat daňového bonusu,“ řekla Právu první místopředsedkyně Michaela Šojdrová.

„To, co ušetříme rodinám, což by mělo být mezi 9 až 11 miliardami korun, to by se mělo vrátit z daní těch, kteří děti nemají anebo se o ně nestarají,“ dodala.

Podle lidovců je současný systém vůči rodinám s dětmi nespravedlivý. Rodiče investují do dětí čas a peníze a ty, když vyrostou, vracejí náklady na svou výchovu skrze zaplacené daně a pojištění nikoli rodičům, ale státu, který je v podobě důchodů a dávek přerozděluje i bezdětným.

KDU-ČSL se proto chystá prosazovat, aby rodiče dostali slevu i na důchodové pojištění. Zároveň by děti, které již začaly vydělávat, mohly část platby pojištění poslat přímo svým rodičům. „Dospělé dítě by mohlo odepsat dvě procenta sociálního pojištění na účet svých rodičů,“ uvedla Šojdrová.

Lidovci chtějí svými kroky vybudit mladé páry, aby měly více dětí. Jak v pátek uvedl šéf strany Cyril Svoboda, který má čtyři potomky, stárnutí populace a úbytek dětí jsou horší než vzrůstající deficit státní kasy.

Bobošíková: tři děti a dost

Ne všichni chtějí podporovat vícečetné rodiny. Například Suverenita Jany Bobošíkové navrhuje podporovat jen rodiny se dvěma až třemi dětmi.

„Přídavky na děti budeme navrhovat progresivním způsobem,“ uvedla Bobošíková, která kandiduje na Ústecku např. proti Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) či Petru Gandalovičovi (ODS).

Její plán spočívá v tom, že na první dítě by rodiče dostávali menší příspěvek, na druhé a třetí by stoupal. Na čtvrté dítě by opět klesl a na páté a každé další dítě by nedostali nic. „Stát už nemá prostředky, aby na tyto děti přispíval. Totéž navrhujeme s porodným. To by rodiče dostávali pouze na první čtyři děti,“ řekla Bobošíková. To by mohlo postihnout například romské rodiny i početné rodiny lidovců zejména na Moravě.

KDU-ČSL také chystá navrhnout návrat společného zdanění manželů a progresivního zdanění. Lidovci by chtěli dvě sazby - nižší by zůstala na 15 procentech ze superhrubé mzdy a 18 či 20 procenty by byl zdaněn výdělek fyzických osob, který by přesáhl 750 tisíc korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám