Hlavní obsah

Policie prověřuje spojení žhářů z Vítkova s Dělnickou stranou

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner

Policie vyšetřuje možné spojení pachatelů žhářského útoku na dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku s Dělnickou stranou (DS). V České televizi to uvedl ministr vnitra Martin Pecina s tím, že vláda nový návrh na zrušení DS předloží soudu v září. Dělnická strana hodlá na ministra za jeho nedělní vyjádření podat žalobu.

Článek

„Policie vyšetřuje propojení těchto struktur s oficiálními strukturami Dělnické strany,“ řekl Pecina s tím, že v průběhu vyšetřování nebude podávat žádné další informace. V bytě osob, z nichž část se k dubnovému útoku ve Vítkově přiznala, se našly předměty naznačující jejich sympatie k neonacistickým hnutím.

Dělnická strana plánuje na Pecinu za jeho vyjádření podat žalobu.

Pecina rovněž poznamenal, že věří, že by vyšetřování okolností žhářského útoku mohlo dopomoci k úspěchu v pořadí druhého vládního návrhu na zrušení Dělnické strany správním soudem. Svého resortního předchůdce Ivana Langera (ODS) obvinil z nedůsledné přípravy prvního návrhu. Podle něj chyběly například znalecké posudky.

Ten návrh se finalizuje. Ta žádost už má dnes s přílohami několik set stran.
ministr Martin Pecina

Langer kritiku odmítl s tím, že se jednalo o bezprecedentní případ. „My jsme tehdy vstupovali na úplně nepopsanou půdu. Žádný takový návrh k nejvyššímu správnímu soudu nikdy předtím postoupen nebyl. Dnes díky rozhodnutí soudu známe podmínky, za jakých může dojít k rozpuštění politické strany.

Doplnil, že má pochyby, zda se podaří dokázat, že je celá Dělnická strana hrozbou pro demokracii, nikoliv jenom někteří její členové.

Podle Peciny je vidět, že když mají policisté podporu jako v případě Vítkov, dokáží být velmi úspěšní. Tak to prý při předchozích žhářských útocích na Romy nebylo a není už šance na jejich vyšetření. Také to Langer odmítl. Za úspěšným zátahem policistů na severní Moravě stojí podle něj na jaře schválená strategie boje proti extremismu, kterou předkládal. 

Anketa

Jste pro zrušení Dělnické strany?
Ano
63 %
Ne
35,2 %
Nevím
1,8 %
Celkem hlasovalo 10403 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám