Hlavní obsah

Počet diabetiků v Česku raketově roste

– Praha
Právo, Václav Pergl

Počet nemocných cukrovkou v ČR raketově roste. Registrováno už je jich 800 tisíc a do čtyř let může mít cukrovku každý desátý Čech. Jen loni byla tato nemoc nově odhalena u 27 tisíc mužů a 29 tisíc žen. V přepočtu na počet obyvatel tak patří České republice jedno z prvních míst v Evropě.

Foto: Právo

Každodenní injekce inzulínu

Článek

„Je to doslova epidemie, vždyť nemocných každým rokem přibývá přes padesát tisíc,“ řekl Právu profesor Milan Kvapil, prezident Diabetické asociace ČR a přednosta interní kliniky Fakultní nemocnice Motol, která se léčbou cukrovky zabývá.

Podle něho typicky začínajícím pacientem je člověk kolem padesáti let, který dříve sportoval, pak přestal, přibral 20 kilo, ale dosud nemá žádné příznaky ani komplikace. „Jde o nejnebezpečnější typ, protože pacient svoji chorobu podceňuje,“ tvrdí profesor.

Hlídat si hladinu krevního cukru

Každý by si proto měl nechat alespoň jednou ročně změřit hladinu krevního cukru. Ta je ideální do 4,5 milimolu na litr krve. „Když se podaří cukrovku odhalit včas, předejde se mnoha velmi vážným komplikacím,“ zdůrazňuje profesor.

Pokud hladina glykémie v krvi dlouhodobě přesahuje více než 6 mmol/l krve, pak důsledkem je poškození cév, nervů, očí a ledvin. Tento proces se přitom neodehraje ze dne na den, ale může trvat roky.

Jen loni bylo v Česku u 75 500 diabetiků nově zaznamenáno postižení ledvin, u 90 000 postižení očí, 2313 diabetiků zcela osleplo, více než 8000 lidí musela být amputována jedna končetina a 22 000 osob s diabetickým onemocněním zemřelo. Ve třech případech šlo o lidi, kterým ještě nebylo ani 19 let. Tyto hrozivé údaje přiměly Diabetickou asociaci, aby spustila tříměsíční kampaň proti cukrovce.

Nepodceňujme varovné signály

Drtivá většina cukrovkářů má tzv. diabetes II. typu, což je důsledek špatného životního stylu, obezity, nadváhy, nedostatku pohybu a stresu. Pokud tato rizika vzniku onemocnění pacienti dokáží změnit, onemocnění se většinou stabilizuje, ale nedá se bohužel zcela vyléčit.

Podle profesora Kvapila by diabetici neměli v žádném případě podceňovat varovné signály onemocnění. K nim patří hubnutí bez příčiny, nezvladatelná žízeň, ale i vyšší únava, pocení a tzv. vlčí hlad, krátkodobé výpadky paměti, zhoršené vidění, únava a ospalost.

„Na pravidelných lékařských prohlídkách bychom měli vyžadovat i vyšetření na cukrovku. Je pouze z kapky krve,“ nabádá profesor Kvapil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám