Hlavní obsah

Od Vysočiny se valily prudké bouřky, mohutná vichřice zpustošila pás lesa

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal ve středu odpoledne novou výstrahu před extrémním počasím provázeným silnými bouřkami. V oblasti Českomoravské vrchoviny se vytvořila linie silných bouřek táhnoucí se od Jihlavska až nad Orlickoústecko a Rychnovsko. Pomalu postupuje k severovýchodu až k východu, uvedl ČHMÚ. Na Havlíčkobrodsku bouřka polámala desítky stromů. Vichřice zpustošila dlouhý pruh lesa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Výstraha ČHMÚ se týkal především krajů Vysočiny, Pardubicka, Královéhradecka, Olomoucka a jižní Moravy. Pro uvedené oblasti vyhlásili meteorologové extrémní stupeň nebezpečí.

Bouřky provázené přívalovými dešti a krupobitím i prudkým větrem v řadě oblastí lámaly stromy. Při bouřce v Ústí nad Orlicí byl zaznamenán náraz větru o rychlosti 119 km/h. Během dvou hodin tam napršelo 44 mm.

Nejhorší byla situace na Havlíčkobrodsku, kterou zasáhla bouřka kolem sedmnácté hodiny. Na silnice popadaly desítky stromů, postižena je hlavně oblast mezi Šlapanovem a Přibyslaví, kam jich spadlo třicet. Strom spadl také na osobní vůz, kterým chtěl odjet rybář. Řidič vyvázl bez zranění, ale byl v šoku.

Zpustošen byl pruh lesa

Další vyvrácené stromy zatarasily silnici z Přibyslavi do místní části Dolní Jablonná. Ta bude uzavřena až do čtvrtečního rána.  Přibyslavský starosta Jan Štefáček uvedl, že během bouřky tam padla část lesa v délce několika kilometrů. Podle jednoho z obyvatel tam napršelo 70 milimetrů srážek. V další části Přibyslavi - České Jablonné - přetekl rybník.

Bouřky byly i na východě Čech, na Rychnovsku spadly přes silnice dva stromy. V Litomyšli museli hasiči zasahovat zhruba na 15 místech. Voda zalila sklepy domů. Bouřka také lámala větve a stromy.

Varování před bouřkami

Meteorologové varivali, že zvlněná studená fronta postupuje přes Českomoravskou vrchovinu zvolna k severovýchodu. Podle meteorologů se daly čekat i lokální přívalové srážky s úhrny kolem 50 milimetrů za hodinu s možností krupobití i silného nárazového větru.

"Předpokládáme, že bouřky v příštích třech hodinách mohou zasáhnout severozápad Jihomoravského kraje a západ a sever Olomouckého kraje,“ dodával ve své výstražné zprávě ČHMÚ.  

O půl deváté večer ČHMÚ uvedl, že silné bouřky postupují přes okresy Žďár nad Sázavou, Svitavy a Šumperk. Místy napadlo 50 mm srážek za hodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám